Tradycyjny kotlet schabowy

Skoro jest niedziela, to proponuję podać tradycyjny, polski obiad. Rosół i kotlet schabowy. Postanowiłam  dzisiaj podzielić się z Wami moim rodzinnym przepisem na zwykłe, ale przepyszne kotlety schabowe podane z podsmażanymi ziemniakami. Moja mama do bułki tartej z której przygotowywała do kotletów zawsze dodawała szczyptę majeranku. A kotlety schabowe smażyła na smalcu. Kotlety miały wtedy wspaniały smak. Ja smalcu do smażenia nie stosuję, gdyż stawiam na ciut lżejszą kuchnię, ale tutaj każdy ma wolną rękę.

 

 
3 Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowujemy sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, 3 surowe jajka z odrobiną słodkiej śmietany, na drugim mąkę, na trzecim bułkę tartą zmieszaną z ze szczyptą majeranku. Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy je w mące, następnie dokładnie obtaczamy je  w jajku, a potem w panierce.
Rozpuszczamy i  rozgrzewamy na patelni tłuszcz w takiej ilości, żeby równomiernie pokrył  dno patelni i układamy na  kotlety. Smażymy kotlety z obu stron aby się równomiernie usmażyły. Podajemy z podsmażonymi ziemniakami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Tradycyjny kotlet schabowy

  1. Pingback: Kotlety panierowane z piersi kurczaka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kotlety w kokosowej panierce - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.