Tradycyjny kotlet schabowy

Przepis na tradycyjny kotlet schabowy. Skoro jest niedziela, to proponuję podać tradycyjny, polski obiad. Rosół i kotlet schabowy. Postanowiłam  dzisiaj podzielić się z Wami moim rodzinnym przepisem na zwykłe, ale przepyszne kotlety schabowe podane z podsmażanymi ziemniakami. Moja mama do bułki tartej z której przygotowywała do kotletów zawsze dodawała szczyptę majeranku. A kotlety schabowe smażyła na smalcu. Kotlety miały wtedy wspaniały smak. Ja smalcu do smażenia nie stosuję, gdyż stawiam na ciut lżejszą kuchnię, ale tutaj każdy ma wolną rękę.
kotlet schabowy panierowany

Składniki na tradycyjne kotlety schabowe panierowane:
4 plastry schabu
2 jajka + 2-3 łyżki śmietany lub mleka
mąką pszenna
buka tarta
sól i pieprz do smaku
szczypta majeranku
olej rzepakowy do smażenia lub smalec wieprzowy

Jak przygotować tradycyjny kotlet schabowy panierowany. Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowujemy sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane (roztrzepane widelcem) surowe jajka z odrobiną słodkiej śmietany delikatnie doprawione solą i pieprzem, na drugim mąkę, na trzecim bułkę tartą zmieszaną z ze szczyptą majeranku. Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy je w mące, potem dokładnie obtaczamy je  w jajku, a na końcu w panierce z bułki tartej.
Rozpuszczamy i  rozgrzewamy na patelni tłuszcz w takiej ilości, żeby równomiernie pokrył  dno patelni, układamy na  patelni kotlety. Smażymy kotlety z obu stron aby się równomiernie usmażyły, panierka ma być złota. Podajemy z surówką np. z rzodkiewki i z podsmażonymi ziemniakami.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly