Przepis na tradycyjny kotlet schabowy. Skoro jest niedziela, to proponuję podać tradycyjny, polski obiad. Rosół i kotlet schabowy. Postanowiłam dzisiaj podzielić się z Wami moim rodzinnym przepisem na zwykłe, ale przepyszne kotlety schabowe podane z podsmażanymi ziemniakami. Moja mama do bułki tartej z której przygotowywała do kotletów zawsze dodawała szczyptę majeranku. A kotlety schabowe smażyła na smalcu. Kotlety miały wtedy wspaniały smak. Ja smalcu do smażenia nie stosuję, gdyż stawiam na ciut lżejszą kuchnię, ale tutaj każdy ma wolną rękę.
![kotlet schabowy panierowany](http://straga.pl/wp-content/uploads/2012/09/DSC_0052.jpg)
![](http://straga.pl/wp-content/uploads/2012/09/DSC_0047.jpg)
Składniki na tradycyjne kotlety schabowe panierowane:
4 plastry schabu
2 jajka + 2-3 łyżki śmietany lub mleka
mąką pszenna
buka tarta
sól i pieprz do smaku
szczypta majeranku
olej rzepakowy do smażenia lub smalec wieprzowy
Jak przygotować tradycyjny kotlet schabowy panierowany. Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowujemy sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane (roztrzepane widelcem) surowe jajka z odrobiną słodkiej śmietany delikatnie doprawione solą i pieprzem, na drugim mąkę, na trzecim bułkę tartą zmieszaną z ze szczyptą majeranku. Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy je w mące, potem dokładnie obtaczamy je w jajku, a na końcu w panierce z bułki tartej.
Rozpuszczamy i rozgrzewamy na patelni tłuszcz w takiej ilości, żeby równomiernie pokrył dno patelni, układamy na patelni kotlety. Smażymy kotlety z obu stron aby się równomiernie usmażyły, panierka ma być złota. Podajemy z surówką np. z rzodkiewki i z podsmażonymi ziemniakami.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Pingback: Kotlety panierowane z piersi kurczaka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety w kokosowej panierce - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kurczak w sosie grzybowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety z kurczaka w panierce - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.