Kurczak pieczony z majerankiem

W moim rodzinnym domu piekło się pysznego kurczaka w sposób tradycyjny. Do  przygotowania kurczaka   pieczonego stosowało się tylko trzy podstawowe przyprawy: sól, czerwoną ostrą paprykę i majeranek. Dzisiaj przygotowałam więc  pieczonego kurczaka o tradycyjnym, polskim smaku.

Składniki:

  • 4 szt podudzia z kurczaka
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • Umyte i osuszone podudzia nacieramy dokładnie solą , mieloną czerwoną papryką i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączonym termoobiegiem,  wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po 30 minutach podudzia odwracamy, aby były równomiernie upieczone z każdej strony.  Kurczaka podajemy np. z kiełkami brokuła i pomidorami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *