Flaki wołowe

Flaki wołowe to zupa przygotowana przez Piotra, wiem że niektórzy nie wezmą jej do ust, ale my lubimy flaczki:)

     falki wołowe

SKŁADNIKI na flaczki wołowe:

  • 1 kg flaków wołowych oczyszczonych i pokrojonych
  • 1/2 selera,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowej,
  • trochę maggi do smaku
  • 2 żeberka wieprzowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka przyprawy do flaków Kotanyi
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i pokrojone flaki wołowe zalewamy wodą, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa,doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy przyprawę do flaków, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, maggi.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.