Ozory w sosie koperkowym

Na blogu jest już przepis na ozory w sosie chrzanowym. Dzisiaj dowiecie się jak przygotować Ozory w sosie koperkowym.

Ozory to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje, niektórzy na samą myśl czują obrzydzenie . Ozory wraz z innymi podrobami: nerkami, wątróbką, płuckami, sercami czy żołądkami, to produkty, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni się nimi zachwycają a inni mówią że to ohyda.  Jeśli ktoś nigdy nie jadł ozorków niech zrobi pierwszy krok i pójdzie do restauracji gdzie je serwują i niech skosztuje z zamkniętymi oczami i delektuje się ich smakiem, ozorki jak są dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, no i do tego podaje się do nich sosy, ja polecam sos koperkowy, chrzanowy, czy musztardowy.

Prosty przepis na Ozory w sosie koperkowym:

ozoryOzory w sosie koperkowym

składniki:

4 ozory wieprzowe
3 ziarna ziela angielskie
2 liście laurowe
1 marchew
1/2 selera
1 pietruszka
1 płaska łyżeczka soli

sos:
150 ml gęstej śmietanki 30%
2 łyżki mąki
2 łyżki siekanego świeżego koperku + 1 łyżka koperku na sam koniec
sól i biały pieprz do smaku

ozory w sosie koperkowym

Ozory dokładnie myjemy i usuwamy ślinianki z obu stron, przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i wstawiamy na gaz. Kiedy woda zacznie się gotować, na powierzchni  pojawią się szumowiny, które należy ściągnąć łyżką cedzakową (można też odlać wodę, wypłukać ozory, wlać świeżą wodę i ponownie zagotować) dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę,  ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ozory powinny zmięknąć i dać się łatwo obrać. Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy ozory trochę przestygną ostrym nożem ściągamy z ich powierzchni skórkę, która powinna łatwo odchodzić. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru z gotowania, żeby ją zahartować. Całość wlewamy do wywaru , w którym były gotowane ozory (jak jest wywaru za dużo to go odlewamy). Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy śmietankę, dodajemy posiekany koperek. Obrane ozory kroimy w plastry i wrzucamy do koperkowego sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy resztę posiekanego koperku, mieszamy i już nie gotujemy.  Świetnym dodatkiem do ozorów w sosie koperkowym jest zasmażana czerwona kapusta. Smacznego!

Ozory z czerwoną zasmażaną kapustą

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Ozory w sosie koperkowym

  1. Według mnie bombastyczny przepis. Skoro jestem mięsożerna, to dla mnie nia ma różnicy czy ozór czy ogon. Grunt, żeby było przygotowane zgodnie ze sztuką. A tu tak jest.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.