Ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje. Ozorki wraz z innymi podrobami:  sercami, żołądkami, płuckami i wątrobą to produkty, którymi jedni się zachwycają a inni mówią bleee, ohyda  Jeśli ktoś nigdy nie jadł ozorków to polecam się skusić, mimo mało zachęcającego wyglądu, są to pyszności, które po ugotowaniu rozpływają się w ustach, no i do tego ten polecam pyszny sos chrzanowy.

Prosty przepis na Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki z sosem chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowymskładniki:

4 ozory wieprzowe
3 ziarna ziela angielskie
2 liście laurowe
1 marchew
1/2 selera
1 pietruszka
1 płaska łyżeczka soli

sos:
4 łyżki chrzanu (w zależności od preferencji)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki gęstej śmietanki 30%
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

Ozory dokładnie myjemy i usuwamy ślinianki z obu stron, zalewamy wrzącą wodą i wstawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować zbieramy z ich powierzchni  szumowiny,  dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę,  ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ozory powinny być miękkie i dać się łatwo obrać. Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy ozory przestygną ściągamy z powierzchni ozorów skórkę, która powinna łatwo odchodzić. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną wywaru z gotowania, żeby ją zahartować. Całość wlewamy do wywaru , w którym były gotowane ozory. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i zagotowujemy, dodajemy chrzan ok. 4 łyżki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy też dla zrównoważenia smaku trochę cukru. Obrane ozory kroimy w grube plastry i wrzucamy do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, możemy dodać posiekany koperek i już nie gotujemy.  Podajemy  z ziemniakami z wody oraz buraczkami, surówką, marchewką czy też innym dodatkiem. Smacznego!

Ozorki w sosie chrzanowymOzorki w sosie chrzanowym

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Ozorki w sosie chrzanowym

  1. Pingback: Ozory w sosie musztardowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Jajka w sosie chrzanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *