Pływające wyspy (Zupa nic)

Postanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie, taką słodką zupę chętnie zjedzą nawet najmłodsi domownicy.

Pływające wyspy (Zupa nic) dla dorosłych i dla dziecie:

Zupa nicZupa nic

Składniki dla 2 osób:

  • 2 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy Winiary
  • czekolada gorzka z chili

Wykonanie:

Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. W szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy z 1 łyżką budyniu waniliowego z cukrem i dodajemy do gotującego mleka. Zmniejszamy ogień. Przy pomocy dwóch łyżek kształtujemy owalne bezowe pianki, które partiami wkładamy na gotujące się mleko, gotujemy po 2,5 minuty z każdej strony, podczas odwracania pianek trzeba być ostrożnym, gdyż są one kruche i mogą nam się rozpaść.  Wyjmujemy pianki łyżką cedzakową i odstawiamy. Zupę budyniową rozlewamy do talerzy, na powierzchni układamy bezowe pianki, posypujemy je tartą gorzką czekolada z chili.

Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Pływające wyspy (Zupa nic)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.