Cynaderki wieprzowe. Gulasz z nerek

Cynaderki wieprzowe. Gulasz z nerek. Niektórzy nie wezmą tego dania jak i innych podrobów do ust, ale my je uwielbiamy z dodatkiem ziemniaków i buraczków. To klasyk kuchni PRL.

SKŁADNIKI:
1 kg nerek wieprzowych,
1 szt duża cebula,
2 łyżki oleju,
1 łyzka mąki pszennej
sól,  pieprz, czerwona papryka, majeranek do smaku

PRZYGOTOWANIE cynaderek wieprzowych:

Nerki przecinamy wzdłuż, wycinamy moczowody. Wkładamy nerki8 do garnka z zimną wodą i moczymy w wodzie około 1 godziny, kilkakrotnie ją zmieniając. Następnie przekładamy nerki do garnka z wrzącą wodą, zagotowujemy, gotujemy ok.10 minut aż zbledną, odlewamy wodę, wykładamy nerki na durszlak i przelewamy zimną wodą, zostawiamy aż odciekną. Nerki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w pół talarki, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone nerki, podsmażamy chwilkę, dodajemy mąkę, mieszamy aż mąka straci swoją surowość, wlewamy tyle wrzącej wody by cynaderki przykryć. Dusimy powoli do miękkości około 45 minut aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką i majerankiem, gdy za szybko sos gęstnieje podlewamy wrzącą wodą. Podajemy cynadry z ziemniakami i tartymi buraczkami.

 Podajemy cynadry z kartoflami i tartymi buraczkami. Nerki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, wycinamy moczowody. przekładamy nerki do garnka i zalewamy wrzącą wodą Cebulę kroimy w pół talarki, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką dodajemy jeszcze 2 łyżki ciemnej zasmażki i dusimy aż sos zgęstnieje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Cynaderki wieprzowe. Gulasz z nerek

  1. Pingback: Wątróbka w sosie z majerankiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. 45 mni duszenia, top jest 3 x za długo. Produkt zostanie zepsuty w smaku bo będzie za twardy. Cynadry im dlużej się dusi to twardnieją. Generalnie Polska kuchnia w przepisach posiada za długą obróbkę cieplną. To co wartosiowe ulatnia się. – Tedy

  3. 45 mn duszenia, to jest 3 x za długo. Produkt zostanie zepsuty w smaku bo będzie za twardy. Cynadry im dlużej się dusi to twardnieją. Generalnie Polska kuchnia w przepisach posiada za długą obróbkę cieplną. To co wartosiowe ulatnia się. – Tedy

  4. jedna uwaga-nauczyła mnie robić cynaderki babcia i najpierw nerki czyściła a potem moczyła w mleku,potem opłukiwała wodą.. ten przepis troszkę przypomina mi popularne przepisy na flaki „obgotować,odlać ,opłukać ,obgotować itd.,a potem sie okazuje ,że smak zginął..tak samo z cynadrami-maja dość specyficzny smak,ale moczone,płukane,obgotowywane i potem jeszcze 45 minut gotowane czy duszone smakują mniej więcej jak świeża płyta paździerzowa…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.