Buraczki tarte

Buraczki tarte robię z dodatkiem cebuli. To klasyczne buraczki obiadowe. Obok pieczonych buraków, cebula jest podstawowym składnikiem tej surówki. Drobno pokrojoną cebulę można podsmażyć na oleju, dodać do buraków, można też dodać surową, pokrojoną w kostkę cebulę.

Moim ulubionym dodatkiem do obiadu są tarte buraczki, marchewka z groszkiem i surówka z marchewki i jabłka. To są proste i tanie przepisy, każdy sobie z nimi poradzi.

Buraczki tarte można też zasmażyć na tłuszczu, zaciągnięte zasmażką z mąki i masła, są gęste, słodkie i bardzo smaczne.

Robię też w dużych ilościach Buraczki tarte na zimę do słoików. Zimą po wyjęciu ze słoika można je podać klasycznie, na zimno, albo zasmażyć po wyjęciu ze słoika, można dodać tarte jabłko lub chrzan, uwielbiam buraczki z chrzanem, czyli ćwikłę.

Buraczki tarte do obiadu, składniki:

1 kg buraków (mam ekologiczne buraki ze swojej działki)
1 łyżka cukru (gdy buraki są słodkie to mniej)
1 duża cebula
ok. 1 łyżeczka soli do smaku
ok. 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu do smaku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżka oleju

Buraczki tarte, przygotowanie:

Buraki pieczemy w piekarniku . Jak upiec buraki. Polecam buraki upiec niż ugotować, buraki są wtedy aromatyczne, smaczne i nie tracą koloru.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Buraki studzimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jak ktoś lubi drobno tarte buraki to ściera je na tarce o drobnych oczkach, grubość tarcia zależy od preferencji.

Dodajemy do tartych buraków sok wyciśnięty z cytryny, cukier, sól i pieprz. Mieszamy bardzo dokładnie. Podajemy buraczki tarte np. do stripsów ze schabu. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Buraczki tarte

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.