Bułki owsiane (domowe)

Moi Panowie tak rozsmakowali się w domowych bułeczkach, że codziennie okazuje się, że nie ma pieczywa na kolację. Piekę więc im domowe bułki. Tym razem do ciasta dosypałam otręby owsiane, aby przemycić trochę błonnika. Był to strzał w dziesiątkę.

Bułki owsiane są pyszne, chrupiące z wierzchu, w środku puszyste, posypane mieszanką płatków i słonecznika, z błyszczącą od żółtka skórką.

Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą smakowały.

Bułki owsiane plecione:

Bułki owsiane

Składniki na około 12 bułek:

  • 1 szklanka wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki  masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów owsianych Kupiec

Dodatki

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka + 2 łyżki płatków ze słonecznikiem

Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki masła, które pozostawiamy w wodzie do rozpuszczenia, wbijamy jajko roztrzepujemy całość.

Drożdże suche mieszamy z mąką, otrębami, solą i cukrem ręcznie lub mechanicznie. Wlewamy płynne składniki, łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 12 kawałków. Przygotowujemy bułeczki plecione o kształcie obwarzanka:  każdego kawałek ciasta formujemy w długi wałek. Tworzymy pętelkę, następnie  krótszą końcówkę przekładamy z dołu do góry i wtykamy w środek . Dłuższą końcówkę przekładamy z dołu do góry i wkładamy do środka. Odstawiamy bułeczki ponownie do piekarnika  na 30 minut.

Przed pieczeniem smarujemy bułki żółtkiem rozrobionym z mlekiem, posypujemy mieszanką płątków ze słonecznikiem . Bułki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Bułki owsiane (domowe)

  1. Dzisiaj na sniadanie wyprobowalam Pani przepis na owe buleczki, wyszly rewelacyjne. A patent z piekarnikiem dla szybszego wyrosniecia ciasta bezcenny. W ciastach drozdzowych zawsze zniecheca mnie czas oczekiwania, a tu prosze jakie to proste. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu, jak i innych. Pozdrawiam

  2. Witam serdecznie,
    a czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej??? jestem na diecie redukcyjnej i białe pieczywo totalnie odpada :((( i czy zamiast drożdży suchych mogę użyć instant??? jeśli tak to ile gram?? bo tylko takie posiadam. DZiękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *