Schab gotowany (domowa wędlina)

Pamiętacie mój wielkanocny schab w 10 minut? Albo szynkę gotowaną z jałowcem? Tym razem przygotowałam schab gotowany tym samym sposobem, tylko z innymi przyprawami.

Schab gotowany, jak i inne gatunki mięsa przygotowywane tą metodą są soczyste i delikatne w smaku. Nie trzeba się bać, że domowa wędlina będzie surowa, to sprawdzony metoda, gdyż robiłam wędliny tą metodą wiele razy. W zależności od wielkości i gatunku mięsa jedynie wydłużamy czas gotowania od 5-10 minut, ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin

Schab gotowany to wędlina, którą przygotowuję nie tylko od Święta, przygotowuję domowe wędliny bardzo często. Odkąd w TV co rusz mówi się o aferach mięsnych, odświeżanych wędlinach czy mięsie zaczęłam przygotowywać domowe wędliny.

Przygotowuję również  domową wędlinę surową suszoną .

Ten schab gotowałam  2 razy po 5 minut (od zagotowania), ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary.

Schab gotowany (domowa wędlina)

Schab gotowany

1 kg schabu,

2 litry wody,

4 łyżek soli,

6 ziaren jałowca,

2 liście laurowe,

3 ziarna ziela angielskiego,

4 ząbki czosnku,

1,5 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary,

1,5 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki majeranku,

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Mieszamy wodę ze wszystkim składnikami. Wkładamy do zimnego płynu  schab, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy  w wywarze, ja zostawiłam na noc schab w wywarze. Na drugi dzień  znów go zagotowujemy, gotujemy ponownie 5 minut, studzimy zostawiając w wywarze przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schab:)

Tak przygotowany schab znika u mnie w ciągu 2-3 dni. Wszyscy taką wędlinę uwielbiają.

Wyprzedzając pytanie po co majonez? Dodatek majonezu powoduje, że wędlina nie jest sucha, tylko soczysta. Podobne właściwości ma musztarda, więc majonez można nim zastąpić.

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Schab gotowany (domowa wędlina)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>