Schab gotowany (domowa wędlina)

Pamiętacie mój wielkanocny schab w 10 minut? Albo szynkę gotowaną z jałowcem? Tym razem przygotowałam schab gotowany tym samym sposobem, tylko z innymi przyprawami.

Schab gotowany, jak i inne gatunki mięsa przygotowywane tą metodą są soczyste i delikatne w smaku. Nie trzeba się bać, że domowa wędlina będzie surowa, to sprawdzony metoda, gdyż robiłam wędliny tą metodą wiele razy. W zależności od wielkości i gatunku mięsa jedynie wydłużamy czas gotowania od 5-10 minut, ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin

Schab gotowany to wędlina, którą przygotowuję nie tylko od Święta, przygotowuję domowe wędliny bardzo często. Odkąd w TV co rusz mówi się o aferach mięsnych, odświeżanych wędlinach czy mięsie zaczęłam przygotowywać domowe wędliny.

Przygotowuję również  domową wędlinę surową suszoną .

Ten schab gotowałam  2 razy po 5 minut (od zagotowania), ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary.

Schab gotowany (domowa wędlina)

Schab gotowany

1 kg schabu,

2 litry wody,

4 łyżek soli,

6 ziaren jałowca,

2 liście laurowe,

3 ziarna ziela angielskiego,

4 ząbki czosnku,

1,5 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary,

1,5 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki majeranku,

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Mieszamy wodę ze wszystkim składnikami. Wkładamy do zimnego płynu  schab, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy  w wywarze, ja zostawiłam na noc schab w wywarze. Na drugi dzień  znów go zagotowujemy, gotujemy ponownie 5 minut, studzimy zostawiając w wywarze przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schab:)

Tak przygotowany schab znika u mnie w ciągu 2-3 dni. Wszyscy taką wędlinę uwielbiają.

Wyprzedzając pytanie po co majonez? Dodatek majonezu powoduje, że wędlina nie jest sucha, tylko soczysta. Podobne właściwości ma musztarda, więc majonez można nim zastąpić.

Smacznego.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Schab gotowany (domowa wędlina), 7.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

14 myśli nt. „Schab gotowany (domowa wędlina)

  1. Właśnie się gotuje :) Schab w 10 min znika u mnie prawie w tym samym tempie, teraz czas na coś nowego, dziękuję za przepis! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Pingback: Schab peklowany parzony - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Witam, bardzo zainteresowały mnie przepisy z Pani strony. Naczytałam się też trochę o peklowaniu mięsa i jadzie kiełbasianym. Czy w przypadku tego przepisu nie ma konieczności dodania soli peklowanej? Pytam dlatego, że gotujemy schab tylko 2x po 5 minut… Zupełnie się na tym nie znam, więc bardzo proszę o wyjaśnienie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Kasiu, jadu nie musisz się bać, schab studzimy w tej zalewie, parzenie odpowiednio go konserwują.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
      • Dziękuję za szybką odpowiedź, schab już czeka w lodówce, a nakarmić takimi pysznościami chcę także mojego rocznego synka, więc dlatego wolę się upewnić co i jak ;-)
        Pozdrawiam

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: +1 (from 1 vote)
  4. Mam parę pytań – jeśli można? JAk dodać czosnek? Zetrzeć = przecisnąć przez praskę? czy całe ząbki? Jak już pierwszy raz zagotuję – to czy do lodówki wstawić czy zostawić na zewnątrz na 6 godzin? Ślinka mi cieknie – nie mogę się doczekać (już 1wszy raz zagotowałam :) )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Ani, czosnek może być cały lub przekrojony. Schab w garnku zostawiamy na zewnątrz, nie ma potrzeby by stał w lodówce.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Dziękuję za odpowiedź. Szkoda tylko teraz tą całą wodę (wywar) wylewać :)
      Schab w garnku stał na zewnątrz. (zapomialam go wieczorem schować w lodówkę :P – i dobrze) :) teraz juz prawie 3 godzinę się studzi (po 2 gotowaniu) więc jeszzce 3 godziny i spróbuję co to też wyszło :) Pozdrawiam. Aniela z Olsztyna.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Jeśli ma to być w 100% „domowa” wędlina, polecam również zrobić samemu majonez. Winiary to po części chemia i jaja w proszku,więc nic dobrego (oprócz oleju rzepakowego)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>