Szynka gotowana z jałowcem

Pamiętacie mój wielkanocny schab w 10 minut? teraz chciałam przygotować szynkę gotowaną tym samym sposobem, gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary.

Szynka gotowana z jałowcem jest soczysta i delikatna w smaku.

Szynka gotowana z jałowcem

Przygotowałam jednak inną mieszankę przypraw zamiast majeranku, czy ziół prowansalskich użyłam opakowanie przyprawy Kamis do szynki z jałowcem (jałowca było sporo bo cała łyżka), pozostałe składniki są bez zmian, czyli 3 litry wody, 6 łyżek soli, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary.  Wkładamy do zimnego płynu 1,5 kg szynkę wieprzową tzw. myszkę, zagotowujemy płyn, gotujemy 7 minut, wyłączamy, studzimy.  Gdy wróciłam z pracy  znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 7 minut, szynka stała w tym płynie do dzisiejszego ranka, po rozkrojeniu była pyszna i soczysta:)

szynka gotowana z jałowcemSzynka gotowana z jałowcem

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Szynka gotowana z jałowcem

  1. Mam ochotę wypróbować ten przepis i czy szynka powinna być cała zanurzona w wodzie czy może wystawać jak na zdjęciu? Bo jeżeli będzie wystawać to muszę ja obrócić kilkakrotnie aby równomiernie się zaparzyła?

  2. Pingback: Schab gotowany (domowa wędlina) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *