Sałatka warzywna z kuskus

Sałatka z kuskus jest łatwa do zrobienia. Kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy kaszę zalać wrzącą wodą lub bulionem i odczekać, aż zmięknie. Kasza ta uzyskiwana jest z pszenicy durum, która podczas obróbki  poddana zostaje gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie gotowej kaszki.

IMG_0715

Składniki:
100 ml kaszy kuskus firmy Kupiec
1 pomidor
szczypiorek
czarne oliwki
kilka plasterków ogórka
2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek Kamis
sól morska Kamis
1 łyżeczka majonezu Winiary
1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kuskus, dolewamy wrzącą wodę, doprawiamy solą i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie powstałe bryłki rozdrabniamy za pomocą widelca. Wsypujemy do szklanej miski. Pomidor kroimy w ósemki, usuwamy pestki i kroimy w paski, dodajemy do kaszki, ogórki kroimy również w paski i dodajemy wraz z siekanym szczypiorkiem do sałatki, doprawiamy solą. Oliwki kroimy w plasterki, również dodajemy, wsypujemy 2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek. Przygotowujemy sos z 1 łyżeczki majonezu Winiary i 1 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy i dodajemy do sałatki, delikatnie łączymy składniki. Dekorujemy całymi oliwkami i dłuższymi kawałkami szczypiorku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.