Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem to moja propozycja na letnie dni.  Lekka sałatka, kolorowa, do tego bardzo pożywna i pełna witamin. Głównym składnikiem tej sałatki jest kuskus, którego nie trzeba gotować, dodatek kilku kolorowych warzyw sprawia , że mamy w kwadrans pyszną sałatkę. To smaczna propozycja na sałatkę do grillowanego mięsa, sprawdza się też jako sałatka śniadaniowa, piknikowa, kolacyjna, no i oczywiście obiadowa jak w tym przypadku.

Polecam też wykorzystać kuskus według innych naszych propozycji:
kuskus z warzywami
Sałatka z rydzów i kuskus
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska
Kluski z kaszy kuskus
Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki
Sałatka warzywna z kuskus

Sałatka z kuskusem – składniki:

200 g kuskus
½ sałaty rzymskiej
½  czerwona papryka
1 duży pomidor
1 mały ogórek
1 awokado
1 czerwona cebula
szczypiorek
kilka dużych rzodkiewek
sok z cytryny
sól i pieprz

Sposób przygotowania sałatki z kuskusem.

Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kuskus to nie jest kasza tylko rodzaj makaronu, nie wymaga gotowania, kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą, rosołem lub bulionem ok. 1 cm nad kuskusem, przykrywamy i odczekujemy ok. 10 minut, aż zmięknie i napęcznieje, wystarczy potem przemieszać widelcem i kuskus jest gotowy.

Sałatę rzymską drobno kroimy. Awokado kroimy na pół,  wyjmujemy pestkę, wyciągamy ze skóry i drobniej kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Paprykę, pomidor i ogórka myjemy, wycieramy,  usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, następnie w plasterki. Cebulę i szczypiorek siekamy w drobniejszą kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy z kuskus (ilość szczypiorku lub natki pietruszki dobieramy według swoich upodobań), mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podałam sałatkę z kuskusem do grillowanych sznycli wieprzowych. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.