Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami pyszne i pożywne danie, które przygotujesz w kwadrans. W tej sałatce warzyw nie gotuje się, ani nie dusi tylko wraz z kuskus zalewa wrzątkiem i pozostawia aż kuskus stanie się lekki i sypki. Kuskus z warzywami to moja autorska wersja sałatki tabbouleh. Kuskus łączy cechy makaronu i kaszy, a ja często przygotowuję go jako dodatek do dań mięsnych lub wykorzystuję jako składnik sałatek i innych dań:
Sałatka z rydzów i kuskus
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska
Kluski z kaszy kuskus
Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki
Sałatka warzywna z kuskus

Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa.

Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

Kuskus może też być podany samodzielnie, jest  świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem.

Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1 : 1. Można też kuskus zalać wrzącym bulionem lub rosołem. Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy na talerzu, podajemy kuskus z kurczakiem i pastą paprykową. 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kuskus z warzywami

  1. Pingback: Surówka z kalafiora i warzyw - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.