Bezowe tartaletki z kremem

Mini bezy i bezy kawowe przygotowuję często, gdyż moi panowie za nimi przepadają. Jak twierdzą wychodzą mi zawsze lekkie, idealne i kruche, rozpływają się w ustach. Tym razem postanowiłam przygotować bezowe tartaletki z kremem. Bezę zamiast wyciskać na papier przełożyłam do foremek na babeczki, po wysuszeniu miały odciśnięty wzór foremek na powierzchni, wyglądało to bardzo ozdobnie.Wymyśliłam też sobie, że będzie to krem serowo-śmietankowo-czekoladowy.
Przepis na idealne Bezowe tartaletki z kremem serowo-czekoladowym. Polecam.
Bezowe tartaletkiBezowe tartaletki

Składniki na tartaletki (24 sztuki):

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g serka śmietankowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady + 2 kostki czekolady

Białka na bezy wbijamy do misy robota i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż dodany cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Masę bezową przekładamy do 24 foremek, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną.

Suszymy tartaletki około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, można wydłużyć czas suszenia. Ale bezy wg tego przepisu są zawsze idealne. Studzimy i wyjmujemy ostrożnie tartaletki z foremek, aby się beza nie pokruszyła.

Przygotowujemy krem miksując zimną śmietankę, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy serek śmietankowy, oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

Krem przekładamy do silikonowego rękawa z ozdobną końcówką i dekorujemy nim powierzchnię bezy, na koniec ścieramy na tartaletki czekoladę.

Smacznego.

Bezowe tartaletki

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Bezowe tartaletki z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.