Pudding chia z truskawkami

Pudding chia z truskawkami. Zdrowa odskocznia od klasycznych przepisów, które ostatnio pokazujemy na blogu.  Coś lekkiego na ząb podczas upałów jest wskazane.

Nasiona Chia poznałam ładnych parę lat temu, a pierwszy przepis z chia ukazał się na blogu przed 4 laty tutaj. Od tamtej pory pudding chia jem dosyć regularnie na śniadanie i cieszy się u mnie niesłabnącym  powodzeniem w postaci deseru z owocami sezonowymi.

W zależności jakiego płynu użyjemy do przygotowania deseru: jogurtu, mleka smakowego, czy soku Pudding chia będzie mieć różny smak. Do deseru z nasion chia można wykorzystywać  też różne świeże, czy suszone owoce, oraz dodatki w postaci bakalii, musli, orzechów, czy ziaren.

Mam kilka ulubionych wersji puddingu z chia, szczególnie polecam chia pudding z klementynką i physalis,   Pudding chia z owocami, Pudding chia kakaowy,

A dzisiaj Wam polecam sezonowy pudding chia z truskawkami o posmaku kokosowym, latem warto wykorzystywać do puddingu inne sezonowe owoce jak maliny, borówki, czereśnie, wiśnie  – jak zawsze deser wyszedł ładny i smaczny!

Składniki na 2 porcje:

4 łyżki nasion chia
1 ½ szklanki rozcieńczonego z wodą mleka kokosowego 1: 1, lub napoju kokosowego
½ -1 łyżeczki miodu
truskawki

Jak przygotować pudding chia z truskawkami?

Napój kokosowy miksujemy w blenderze z miodem, nasionami chia i kilkoma truskawkami, odstawiamy na 2 godziny do lodówki, aż wytworzy się żelowa konsystencja.

Pudding chia przekładamy do naczyń, w których chcemy go podać. Na wierzchu rozkładamy pokrojone truskawki. Pudding chia z truskawkami jest gotowy. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.