Pudding chia kakaowy

Proponuję Wam kolejny przepis z Chia (szałwia hiszpańska) tym razem z dodatkiem kakao. Kakaowy płyn wymieszany z chia zmienił swoją strukturę w kakaowy budyń- „pudding”. Ostatnio pokazałam Wam Pudding chia z owocami i sokiem pomarańczowym.

Ja tym razem do żelowania nasion chia zastosowałam mleko i kakao i dodałam  owoce granatu, na śniadanie miałam pyszny deser owocowy.

Pudding chia kakaowy świetnie smakował z ziarnami granatu.
Pudding chiaPudding chia

dla 2 osób
3 łyżeczki nasion chia
300 ml mleka 3,2 %
1 łyżka kakao
owoc granatu

100 ml mleka mieszamy z kakao, podgrzewamy, studzimy. Ziarna chia wsypujemy do miseczki i zalewamy 200 ml mleka, dodajemy rozpuszczone kakao. Mieszamy energicznie trzepaczką, następnie wstawiamy miseczkę na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy miseczkę z lodówki ,  ponownie dokładnie mieszamy, przekładamy pudding do przygotowanych słoiczków. Odstawiamy naczynia ponownie do lodówki, ale tym razem przynajmniej na 2-3 godziny lub najlepiej na noc. Rano do słoiczka z puddingiem wsypujemy ziarna granatu i zjadamy na śniadanie. Smacznego!

Pudding chia

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pudding chia kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.