Szynka domowa gotowana

Na każde święta piekę i gotuję mięsa samodzielnie w domu. Mięsa te są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od tych kupnych. Przedstawiam Wam przepis na gotowaną domową szynkę. Szynka domowa gotowana wyszła pyszna! Przepis mogę śmiało polecić każdemu. Szynka jest bardzo soczysta i aromatyczna.

Szynka gotowana

Składniki:

2 kg surowej szynki
Zalewa do peklowania, składniki :

  • 5 l wody
  • 300 g soli peklowej (60 g x litr)
  • 3 duże ząbki czosnku lub czosnek w płatkach z Linii Spécialitéprzyprawy do gotowania (pełna dowolność)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu kolorowego

Zakupioną szynkę umyć , przełożyć do kamiennego garnka, zalać ok. 5 litrami  zimnej wody, wsypać sól peklową dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku albo czosnek w płatkach z Linii Spécialité

obciążyć talerzykiem aby nie wypływała, odstawić w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 0C. Wskazane jest przekładanie mięsa w czasie peklowania.

Po wyjęciu z solanki układamy mięso na durszlaku w zlewie celem odcieknięcia, następnie włożyć do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związać z obu stron.

Gotowanie szynki: Do zimnej wody dodać ziele angielskie , liście laurowe i pieprz, włożyć szynkę i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować szynkę na małym ogniu.

Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki, gotowałam ją 90 minut. Zdjąć garnek z szynką z palnika, przykryć i zostawić na całą noc na balkonie. Rano  po wystygnięciu szynka jest gotowa do spożycia.

Można ściągnąć siatkę i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem cytrynowym.

Szynka gotowana
Smacznego!

szynka gotowana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Szynka domowa gotowana

  1. Zrobiłam tą szynkę zgodnie z Pani przepisem. Jest pyszna. Wczoraj ugotowałam , a dzisiaj wyjęłam z zimnego wywaru. Mam pytanie: czy do świąt poleży w lodówce, czy trzeba ją zamrozić ?
    Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *