Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami

Znacie przepis na ciasto salceson, kiedyś często piekłam, a które ostatnio poszło w zapomnienie.  Dzisiaj postanowiłam upiec coś w tym stylu też kakaowe, z krojonymi jabłkami, ale wersję zdrowszą z dodatkiem płatków orkiszowych.

Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami okazało się równie pyszne, mocno kakaowe, bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam !

Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami:
kruche babeczki z jabłkami
kakaowy jabłecznik z budyniem
pączki z jabłkami
jabłka w cieście francuskim

Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami Kakaowe ciasto z jabłkami
Składniki (na małą formę keksową):

½ szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków orkiszowych
½ kostki masła
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka pokrojone w kostkę (bez skórki i gniazdek nasiennych)
1 łyżeczka cynamonu

Polewa:
2 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje.

Przygotowanie:

Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy do masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak, to jeszcze chwilkę trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu smarujemy polewą czekoladową.Smacznego!
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami

  1. ciasto zrobione wg przepisu, jednak płatki wchłonęły całą wodę.. myślę, że gdyby jabłka były prażone, to ciasto nie wyszłoby takie suche..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.