Pączki z jabłkami

Sezon jabłkowy trwa u mnie na całego, kuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w cieścieteraz proponuję Wam przygotować mini pączki z jabłkami. Te pączki są wyśmienite do popołudniowej letniej kawy. Te pączki z jabłkami i orzechami trochę przypominają mini pączków pomarańczowych , ale ich skład jest zupełnie inny, ale wielkość taka sama..

Mini pączki z jabłkami będą Wam bardzo smakować, najlepsze są ciepłe. Gwarantuję to.

Pączki z jabłkamiPączki z jabłkami

Polecam też przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego

Składniki na 12 pączków:
1 1/4 szkl. mąki,
szczypta soli,
1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
3 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła,
3 jabłka (papierówki) pokrojone w mała kostkę,
2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
olej do smażenia

Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek do pieczenia umieszczamy w misie robota, wlewamy rozpuszczoną margarynę i wbijamy jajko, wszystkie składniki oprócz jabłek i orzechów mieszamy hakiem robota, aż powstanie elastyczne ciasto. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy włoskie i mieszamy łyżką. Formujemy małe pączki. W rondelku mocno rozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

Pączki z jabłkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Pączki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.