Pączki z jabłkami czyli Holenderskie Oliebollen. W Holandii przygotowuje się je tradycyjnie na sylwestra, ale doskonale smakują nie tylko tej nocy..Sezon jabłkowy trwa u mnie na całego, kuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w cieście, teraz proponuję Wam przygotować mini pączki z jabłkami. Te pączki są wyśmienite do popołudniowej letniej kawy. Te pączki z jabłkami i orzechami trochę przypominają mini pączków pomarańczowych , ale ich skład jest zupełnie inny, ale wielkość taka sama..Holenderskie Oliebollen są na drożdżach, ja nie miałam więc wykorzystałam proszek do pieczenia.
Mini pączki z jabłkami będą Wam bardzo smakować, najlepsze są ciepłe. Gwarantuję to.
Polecam też przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego
Składniki na 12 pączków:
1 1/4 szkl. mąki,
szczypta soli,
1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
3 jabłka (papierówki) pokrojone w mała kostkę,
2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
rodzynki
olej do smażenia
Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek do pieczenia umieszczamy w misie robota, wlewamy rozpuszczone masło i wbijamy jajko, wszystkie składniki oprócz jabłek, orzechów i rodzynek mieszamy hakiem robota, aż powstanie elastyczne ciasto. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i mieszamy łyżką. Formujemy małe pączki. W rondelku mocno rozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Przepis na oryginalne pączki holenderskie oliebollen
Do ich zrobienia potrzeba 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru do wypieków, 125 ml ciepłego mleka, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 1 jabłko obrane i posiekane, cukier puder do dekoracji, olej do smażenia.
Świeże drożdże kruszymy i mieszamy z pół szklanki mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę, sól, cukier oraz rozbełtane jajko. Mieszamy, dodajemy rodzynki, jabłko i wymieszać. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Smażymy pączki z obu stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Gotowe pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy przestygną oprószamy cukrem pudrem.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Mmm wyglądają bardzo smakowicie!
wow! troszkę przypominają mi racuchy! uwielbiam!
Dziękuję za udział w akcji.
Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Takie cudeńka zawsze znikają u nas błyskawicznie 🙂
U nas też 🙂