Jabłka w cieście

Sezon jabłkowy trwa u mnie na całego, nie za sprawą akcji jedzmy jabłka na złość Putinowi, który nałożył embargo na polskie jabłka, a za sprawą pysznych papierówek, które dostał Piotrek od kolegi, a niedługo dostanie jabłka / sierpniówki.

Tym razem proponuję przygotować papierówki w postaci placuszków z dziurką, czyli z wydrążonym otworem w środku, ładnie to wygląda, a przy okazji pozbywamy się gniazdek nasiennych. Jabłek nie obieramy, gdyż w skórce jest najwięcej witamin. Jabłka w cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama smażyła takie jabłka w cieście dla mnie i mojej siostry na deser. Przepis jest prosty i warty wypróbowania dla tych, którzy poszukują pożywnej przekąski, szybkiego deseru na ciepło lub obiadu dla dzieci.  Polecam!

Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek,  Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego.

Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem

Jabłka w cieścieJabłka w cieście

 

Składniki na 8-10 sztuk:
2 duże papierówki
1 jajko
1/4 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder wymieszany z cynamonem
olej rzepakowy  do smażenia.

Przygotowanie:

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką. Dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, łączymy ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o  konsystencji gęstej. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry.  Specjalną łyżeczką do wydrążania usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy jabłka cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.  Jabłka w cieście podajemy na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym.

Jabłka w cieście

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Jabłka w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *