Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego

Te ciasteczka (usteczka, buziaczki, całuski) to wyjście awaryjne dla niespodziewanych gości lub niespodziewane zachcianki rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej temperatury stają się kremowe i rozpływają się dosłownie w ustach.

Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego są pyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego.

Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego

Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego

  1. Bardzo ciekawy przepis, z tym że rzeczywiście nadaje się tylko do kwaskowatych jabłek, odmian takich jak Szara czy Winna. Ale robi się szybko, a cieszą podniebienie.

  2. Pingback: Szarlotka z kisielem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *