Łatwa szarlotka z kisielem, bardzo prosta i dosyć szybka do przygotowania, z pysznym, chrupiącym kruchym ciastem. Tą szarlotką upiecze każdy, nawet początkujący kucharz. Taką szarlotkę piekę, gdy mąż zawraca mi główę, że ma ochotę na coś słodkiego a ja mam tylko 3 jabłka, kostkę masła, jajka, mąkę i cukier. Aby przygotować składniki i upiec szarlotkę potrzebuję tylko 1 godziny, więc niespodziewani goście też się na nią załapią. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce.
Polecam też inne przepisy na ciasta z jabłkami.oraz inne przepisy z jabłkami:
Kruche babeczki z jabłkami
ciasto orkiszowe z jabłkami
kakaowy jabłecznik z budyniem
pączki z jabłkami
jabłka w cieście francuskim
ciasto łaciate
ekspresowe całuski
Ciasto jest na formę ok. 24 x 36 cm , jeśli chcemy by szarlotka była wyższa wykorzystujemy kwadratową blaszkę 24 x 24 cm lub tortownicę.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej (poj. 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl. cukru
2 jajka
200 g masła lub margaryny
3 jabłka
2 łyżki cukru
1 op. (77g) kisielu cytrynowego z cukrem
1 op. cukru cytrynowego
Przygotowanie: Cukier lekko podbijamy z jajkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz pokrojone w kostkę masło, zagniatamy jednolite ciasto (możemy ręką) lub hakiem robota kuchennego. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy 2/3 ciasta.
Jabłka myjemy i osuszamy,(można obrać- ja nie obrałam) ze środka usuwamy gniazdka nasienne (mam specjalny okrągły nóż) kroimy na tarce w plastry lub kroimy nożem,. Możemy też jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarte jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy starte jabłka z 2 łyżkami cukru, suchym proszkiem kisielu cytrynowego (można go zastąpić mąką ziemniaczaną) i cukrem cytrynowym.
Z pozostałego ciasta odrywamy kawałki i układać je na startych jabłkach. Pieczemy szarlotkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra – dół) ok. 50 minut, aż ciasto przyrumieni się na złoto. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem oprószamy szarlotkę obficie cukrem pudrem. Smacznego!