Szynka domowa gotowana

Nie było czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze  od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem całonocnym. Szynka domowa gotowana wyszła idealna w smaku! Przepis ten mogę polecić każdemu. Oprócz tego, że szynka jest bardzo bardzo smaczna, do tego jest soczysta i aromatyczna.

Szynka domowa gotowana jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki.

Polecam też Szynka gotowana z jałowcem

Szynka gotowanaSzynka gotowana

Składniki:

2 surowe szynki po ok. 1 kg
Zalewa do peklowania :

  • 3 l wody
  • 180 g soli peklowej (60 g x litr)
  • 3 duże ząbki czosnkuprzyprawy do gotowania szynek:
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka papryczek chili Jalapeno
  • czosnek

Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami  zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą aby szynki nie wypływały, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 stopni C. Przekładamy mięso podczas peklowania.

Po wyjęciu z solanki szynki wkładamy do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związujemy z obu stron. Można gotować szynkę jak w tym przepisie Szynka domowa gotowana  przez ok. 90 minut, po ugotowaniu przykryć pokrywką i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.

Ale ja tym razem gotowałam szynkę innym sposobem tzn. podobnie jak w tym przepisie Szynka gotowana pikantna tylko czas wydłużyłam do 2 x 10 minut ze względu na to, że szynki były w siatce masarskiej.

Do zimnej wody dodałam wszystkie wyżej wymienione przyprawy wraz z majonezem i musztardą , włożyłam szynki, zagotowałam wodę, gotowałam szynki na małym ogniu 10 minut. wyłączyłam i studziłam, przez noc szynki leżały w zalewie.  Na drugi dzień znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 10 minut, szynka stygła w zalewie. Po wystudzeniu szynki wyjęłam z zalewy, osuszyłam ręcznikiem papierowym, po rozkrojeniu była delikatnie różowa, pyszna i soczysta:)

Można ściągnąć siatkę z szynek i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem czy też z ćwikłą.

szynka gotowanaSzynka gotowanaSzynka gotowana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Szynka domowa gotowana

  1. Domowe wędliny to jest to. Ten smak jest tak inny od tego co można dostać w sklepach, że warto poświęcić czas aby mieć domową wędlinę. Musze wypróbować Twój przepis, bo ten majonez nie daje mi spokoju 🙂

    • Przygotowuję w kamiennym garnku, gdyż nie wydzielają się z niego jakieś niezdrowe składniki, które mogą wnikać do szynki. Może być jakieś kamionkowe, wysokie naczynie jak do kiszenia ogórków. Siatkę kupuję w lokalnym sklepie masarskim, trzeba się popytać na swoim terenie. Tam też kupuje osłonki na kiełbasy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.