Domowa wędlina ogonówka gotowana

Afery mięsne osiągnęły w Polsce apogeum, co rusz słyszy się o odświeżanych wędlinach. Przestałam kupować gotowe wędliny, kupuję tylko świeże mięso, które przetwarzam na różne sposoby.

Przygotowywałam już schab i szynkę  sposobem w 10 minut.

Potem zrobiłam domową wędlinę surową suszoną .

Połączyłam obie metody przygotowywania domowej wędliny, najpierw ogonówka przeszła cały cykl konserwowania i suszenia, a następnie gotowania 2 razy po 5 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem był 12 godzinny.

Polecam przygotować tym sposobem schab, polędwicę lub karkówkę.

Ogonówka jest trochę przerośnięta tłuszczem, ale taką lubi Piotrek, do tego lubi trochę chrzanu czy musztardy i nic mu więcej do szczęścia nie potrzeba. Ogonówka jest bez konserwantów, polepszaczy, wzmacniaczy smaku, czy nasiąknieta niezmierzoną ilością wody.   Serdecznie Wam ją polecam !

Domowa wędlina ogonówka gotowana: 

Ogonówka gotowana

Ogonówka została poddana najpierw etapowi konserwacji i suszenia – Przepis znajdziecie TUTAJ.

Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i przechodzimy do II etapu przygotowania:

Ponieważ ogonówka była już doprawiona czosnkiem, majerankiem, pieprzem i papryką, stosujemy tylko 1 łyżkę soli i 2 kopiaste łyżki majonezu, najlepiej Winiary, oraz 1,5 litra wody.

Ogonówkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól,  majonez, zagotowujemy i gotujemy 5-7  minut (wydłużylam czas bo była spora). Wyłączamy i studzimy, ja zostawiłam w zalewie na całą noc. Następnego dnia ponownie zagotowujemy wodę, gotujemy ogonówkę kolejne 7 minut i zostawiamy w zalewie na 12 godzin. Ogonówkę wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Ogonówka gotowa jest do konsumpcji.

Ogonówka gotowana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Domowa wędlina ogonówka gotowana

  1. Witam
    Czy tym sposobem można przygotować też schab? Właśnie się marynuje i chciałabym połowę zagotować, ale nie wiem jak z proporcjami zalewy ile soli ile majonezu i wody? Nie wiem pomocy!!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *