Schab gotowany ( w 10 minut)

Schab gotowany przygotowuję na Święta, gotuje się go tylko 2 razy po 5 minut, ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary. Przygotowujemy mieszaninę płynu, w którym będziemy gotować schab z 3 litrów wody, 6 łyżek soli, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki majeranku lub ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego.  Wkładamy do zimnego płynu 1,5 kg schabu, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy  w wywarze, ja zostawiłam na noc schab w wywarze. Na drugi dzień  znów go zagotowujemy, gotujemy ponownie 5 minut, studzimy zostawiając w wywarze przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schabik:)

schab gotowanyschab gotowany

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

22 myśli nt. „Schab gotowany ( w 10 minut)

  1. Pingback: Szynka gotowana z jałowcem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Witam !
    Spodobał mi się ten przepis. W związku z tym mam pytanie : czy studzimy schab w wywarze, w którym się gotował ?

  3. Danuta. Tak studzimy w wywarze. Ja gotowałam schab wieczorem i zostawiłam na noc w wywarze do kolejnego gotowania, po drugim zagotowaniu też zostawiamy do wystygnięcia w wywarze.

  4. Muszę przyznać ,że schab robiony tym sposobem jest bardzo dobry . Mnie smakuje bardzo.
    Część zamroziłam. Mam nadzieję ,że można go zamrażać. Widzę na Pani blogu bardzo fajne przepisy !
    Często, jak już mi się kończą pomysły, szukam inspiracji i pomysłów na blogach kulinarnych . Pani blog od razu wpadł mi w oko. Teraz będę robić białą kiełbasę .
    Pozdrawiam !

  5. Pingback: Przepis na domową szynkę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  6. Pychota, nie wierzyłam że wyjdzie. wydawało mi się, że za krótko. Ale wyszedł przepyszny. Teraz zamierzam go często robić.

  7. Calivita, nie mam pojęcia, ale strzelam, że podobnie, tutaj chodzi głównie o leżakowanie i stygnięcie w tej mieszance przypraw. Więc spróbuj zrobić tak samo, tylko nie otwieraj szybkowaru.

  8. Zrobiłam i szczerze mówiąc chyba coś mi źle poszło, ponieważ schab jest bardzo suchy, chociaż smaczny. Jedynie co mi do głowy przychodzi to to, że gotowałam go w garnku Zepter, który bardzo długo trzyma ciepło i może to spowodowało, że się tak wysuszył. Macie jakiś inny pomysł
    Strasznie jestem zdołowana, myślałam, że pożegnam na zawsze wędliny sklepowe…

  9. Marzena, myślę że to faktycznie wina garnka, jak widzisz z komentarzy wszyscy ten przepis chwalą. Następnym razem jak nie masz innego garnka po 5 minutach gotowania przełóż schab do miski, zalej wodą z gotowania i niech tak stygnie, potem powtórz czynność z gotowaniem i studzeniem.

  10. Spróbuję z innym garnkiem z mniejszego kawałka ale jednoczesnie zrobię z karczku, większa szansa, że nie będzie suche :-)
    Przy okazji: właśnie robię schab z pończochy i dogadałam się z naszą Panią aptekarką, że ona robi od 10 lat ale trochę inaczej, mianowicie miesza razem sól, cukier, z przypraw tylko pieprz, wkłada natarte na 4 dni do lodówki. Po tym czasie spożywają, już nie suszą i bardzi sobie chwalą. Ciekawa odmiana do spróbowania :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>