Schab gotowany ( w 10 minut)

Schab gotowany przygotowuję na Święta, gotuje się go tylko 2 razy po 5 minut, ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary. Przygotowujemy mieszaninę płynu, w którym będziemy gotować schab z 3 litrów wody, 6 łyżek soli, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki majeranku lub ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego.  Wkładamy do zimnego płynu 1,5 kg schabu, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy  w wywarze, ja zostawiłam na noc schab w wywarze. Na drugi dzień  znów go zagotowujemy, gotujemy ponownie 5 minut, studzimy zostawiając w wywarze przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schabik:)

schab gotowanyschab gotowany

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

24 myśli nt. „Schab gotowany ( w 10 minut)

  1. Pingback: Szynka gotowana z jałowcem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Witam !
    Spodobał mi się ten przepis. W związku z tym mam pytanie : czy studzimy schab w wywarze, w którym się gotował ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Danuta. Tak studzimy w wywarze. Ja gotowałam schab wieczorem i zostawiłam na noc w wywarze do kolejnego gotowania, po drugim zagotowaniu też zostawiamy do wystygnięcia w wywarze.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Muszę przyznać ,że schab robiony tym sposobem jest bardzo dobry . Mnie smakuje bardzo.
    Część zamroziłam. Mam nadzieję ,że można go zamrażać. Widzę na Pani blogu bardzo fajne przepisy !
    Często, jak już mi się kończą pomysły, szukam inspiracji i pomysłów na blogach kulinarnych . Pani blog od razu wpadł mi w oko. Teraz będę robić białą kiełbasę .
    Pozdrawiam !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Jolu a po zagotowaniu wody, ma ona przez te 5 minut gotowania wrzeć czy tylko ma się parzyć na małym ogniu?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Justyna, schab ma się gotować 5 minut ale na małym ogniu. (woda ma bulgotać, a nie wrzeć)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Pingback: Przepis na domową szynkę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  8. Pychota, nie wierzyłam że wyjdzie. wydawało mi się, że za krótko. Ale wyszedł przepyszny. Teraz zamierzam go często robić.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Calivita, nie mam pojęcia, ale strzelam, że podobnie, tutaj chodzi głównie o leżakowanie i stygnięcie w tej mieszance przypraw. Więc spróbuj zrobić tak samo, tylko nie otwieraj szybkowaru.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Zrobiłam – to kolejna wędlina od Ciebie, która podbiła nasze kubki smakowe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Zrobiłam i szczerze mówiąc chyba coś mi źle poszło, ponieważ schab jest bardzo suchy, chociaż smaczny. Jedynie co mi do głowy przychodzi to to, że gotowałam go w garnku Zepter, który bardzo długo trzyma ciepło i może to spowodowało, że się tak wysuszył. Macie jakiś inny pomysł
    Strasznie jestem zdołowana, myślałam, że pożegnam na zawsze wędliny sklepowe…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Marzena, myślę że to faktycznie wina garnka, jak widzisz z komentarzy wszyscy ten przepis chwalą. Następnym razem jak nie masz innego garnka po 5 minutach gotowania przełóż schab do miski, zalej wodą z gotowania i niech tak stygnie, potem powtórz czynność z gotowaniem i studzeniem.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Spróbuję z innym garnkiem z mniejszego kawałka ale jednoczesnie zrobię z karczku, większa szansa, że nie będzie suche :-)
    Przy okazji: właśnie robię schab z pończochy i dogadałam się z naszą Panią aptekarką, że ona robi od 10 lat ale trochę inaczej, mianowicie miesza razem sól, cukier, z przypraw tylko pieprz, wkłada natarte na 4 dni do lodówki. Po tym czasie spożywają, już nie suszą i bardzi sobie chwalą. Ciekawa odmiana do spróbowania :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Przecudowny!!! Robię właśnie drugi raz :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Iwona, ja robię również w ten sposób karkówkę, szynkę i łopatkę, zmieniam tylko przyprawy. Jedno mięso się kończy to robię kolejne :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Czy tylko wieprzowinę można przygotowywać w ten sposób?
    Czy na przykład filet z indyka nadawał by się do zrobienia smacznej, domowej wędliny? czy to już musi być zupełnie inny przepis?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>