Wędlina na kanapki. Domowa wędlina. Łopatka gotowana 2 razy

Wędlina na kanapki. Domowa wędlina. Łopatka gotowana 2 razy.  Nie ma to jak domowa wędlina na kanapki. Miałam tego przepisu na wędlinę nie wstawiać na bloga, ale gdy pokazałam zdjęcie łopatki na FB to okazało się, że wiele osób poprosiło o ten przepis.Takim sposobem przygotowujemy też inne rodzaje mięsa:
Schab 5 minutowy , szynka gotowana z jałowcem, schab gotowany
Zamiast sklepowych wędlin polecam przygotować domową  wędlinę na kanapki, wędlinę bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, bez dymu w płynie, bez szprycowania mięsa wodą.

Pyszna łopatka parzona. Idealna i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki:
ok. 1, 25-1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
Zalewa:
2,5-3 l wody ( mięso musi być przykryte)
2-3 łyżki soli
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy np. sarepskiej
3-4 ząbki czosnku lub 1 łyżka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1-2 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku

Jak przygotować domową wędlinę na kanapki? Domową wędlinę parzę dwukrotnie, polecam zacząć ją  robić wieczorem. Czosnek obieramy i kroimy na pół. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Możemy zagotować zalewę, ostudzić i dopiero włożyć mięso. Możemy też do garnka włożyć mięso, zalać je wodą ( mięso musi być przykryte wodą) i dopiero dodać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić całość do wrzenia.
Łopatkę gotujemy 5 minut, po czym zostawiamy mięso pod przykryciem w garnku do całkowitego wystudzenia, ja zostawiam mięso na całą noc w garnku. Rano ponownie wszystko doprowadzamy do wrzenia i znowu gotujemy łopatkę 5 minut. Zostawiamy mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy mięso i zalewa będą zimne wyjmujemy łopatkę z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykorzystujemy jak chcemy np. kroimy łopatkę w plastry i obkładamy kanapki, lub kroimy w grube plastry i podajemy z jakimś pysznym sosem lub chrzanem, albo polecam przygotować mięso w galarecie. Jeżeli wykorzystujemy dużo większe objętościowo kawałki mięsa, szczególnie szynkę to polecam wydłużyć czas gotowania o 2-3 minuty lub zastosować 3-krotne gotowanie po 5 minut. Wędlina palce lizać!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Wędlina na kanapki. Domowa wędlina. Łopatka gotowana 2 razy

  1. Po schabie ,który bardzo mi smakował zrobię szyneczkę 5 minutową.Może podała byś przepis na karkóweczkę tym sposobem zrobioną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.