W tym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się schab w galarecie. Co prawda już jest po świętach, więc przepis ciut spóźniony, ale ten Schab w galarecie to idealne danie nie tylko na świąteczny stół, pasuje też na przyjęcie imieninowo-urodzinowe. Schab podawany jest na zimno jak wszelkie galantyny, galaretki z nóżek, czy galarety, takie potrawy są świetną przekąską podczas wszelakich imprez. Do przygotowania tego dania wykorzystałam schab peklowany parzony (taki sam pokazywałam w programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2), ale można wykorzystać też schab pieczony, czy gotowany.
Oto Przepis na schab w galarecie:
Składniki:
12 plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości
2 marchewki gotowane z rosołu
natka pietruszki
3 jajka ugotowane na twardo
kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami
500 ml rosołu lub bulionu drobiowo-wołowego
5 łyżeczek żelatyny
pieprz kolorowy do smaku
Schab peklowany parzony kroimy w ok. 2 cm plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Zielone oliwki kroimy na 3 części.
Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnego rosołu. Rosół podgrzewamy, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy by w galarecie był tłuszcz, to najpierw z zimnego rosołu, który będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła.
Głęboki półmisek płuczemy zimną wodą, układamy w nim ozdobnie plastry mięsa, marchewkę, listki natki pietruszki, ósemki jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc w lodówce.
Powyższy przepis na galaretę można wykorzystać do wszelakich gatunków mięs, czy też warzyw, które chcemy podać w galarecie. Schab w galarecie zawsze przybieram sporą ilością natki pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki z rosołu. Smacznego!
Czy można np taki schab ugotować.
Można , polecam ten przepis na schab gotowany http://straga.pl/swietauroczystosci/wielkanoc/schab-gotowany/
Wspaniale się prezentuje i na pewno jest ozdobą wielkanocnego stołu 🙂
Pingback: Schab peklowany parzony - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A czy można schab upiec w plastrach na patelni?
Usmażony schab nie będzie zbyt apetycznie wyglądał w galarecie.
Ja najpierw piekę schab w piekarniku, a potem po wystygnięciu kroję na porcję i zalewam galaretą. Jest pyszny, bo mięso przed pieczeniem jest przyprawione i wszystkie smaki zostają w mięsie. Gotowany schab jest zbyt suchy.