Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem

Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest  podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową  focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek.

focaccia

Składniki:

    • 2 szkl mąki żytniej,
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cukru,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 250 ml wody
    • 7 g drożdży suszonych,
    • 3 łyżki oleju,
    • 4  pomidory koktajlowe
    • świeży rozmaryn
    • 1 żółta papryka
    • mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy.  Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały, misę przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym  i jeszcze chwilkę wyrabiamy.

SAM_7628SAM_7621

Ciasto  kroimy na 2 kawałki, dosyć cienko rozciągamy na 2 owalne placki. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną, doprawiamy ziołami Toskańskimi, plasterkami żółtej papryki, plasterkami pomidorów i rozmarynem. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Focaccię kroimy po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.