Flaki wieprzowe

SKŁADNIKI na flaczki wieprzowe:

      1 kg flaków wieprzowych oczyszczonych i pokrojonych

  • 1/2 selera,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 łyżeczka gałka muszkatałowej,
  • 1 kostka warzywna
  • 2 szt. kostki wołowe
  • 1 łyżeczka papryka słodka,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka przyprawy do flaków Kotanyi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i pokrojone flaki wieprzowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny.

Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy kostki wołowe i warzywną. W między czasie przygotowujemy warzywa, obieramy je i ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Tak utarte warzywa dodajemy do flaków

wraz z gałką muszkatałową, papryką i majerankiem

i gotujemy jeszcze około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy przyprawę do flaków, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości wody, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.