Grzybowa a’la flaczki

Grzybowa a’la flaczki

IMG_5789

SKŁADNIKI:

  • 6 szyjek kurzych
  • 1 wędzona kość od karkówki
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 7 kapeluszy kani
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka przyprawy do flaków Kotanyi
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • 1 łyżka margaryny

PRZYGOTOWANIE: Kości i szyjki kurze zalać 2 litrami wody, dodać 2 łyżeczki soli i gotować, gdy pojawią się szumowiny na powierzchni usunąć je. Gotować dalsze 20 minut. W między czasie zetrzeć na tarce jarzynowej marchewkę i seler. Do zupy dodać wszystkie przyprawy. Umyte kanie pokroić w paski, a cebulę w kostkę, podsmażyć to na łyżce margaryny, następnie wraz z tartymi warzywami dodać do zupy i gotować 15 minut. Do zupy na sam koniec dodać łyżkę śmietany do zupy i wymieszać. Zupę rozlać do miseczek i udekorować listkiem pietruszki.

Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy listkiem pietruszki. Umyte kanie kroimy w paski, a cebulę kroimy w kostkę Do zupy grzybowej dodajemy wszystkie wymienione przyprawy podsmazone kanie z cebulą wraz z tartymi warzywami dodajemy do zupy i gotujemy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *