Najlepszy pasztet wielkanocny

Jak zrobić najlepszy pasztet wielkanocny? Nic trudnego! Poniżej znajdziecie odpowiedź na to pytanie. Ten przepis na najlepszy pasztet wielkanocny jest bardzo łatwy, poradzą sobie z nim nawet niezaawansowane w przygotowywaniu pasztetów osoby.

Lubicie domowy pasztet? Czy pieczecie pasztety na Wielkanoc? Ja proponuję Wam przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa i warzyw. Ten pasztet można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć regularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet.

Przepis na pasztet wielkanocny:

Pasztet wielkanocnyPasztet wielkanocny

Składniki na bazę do pasztetu

  • ½ kg łopatki wieprzowej,
  • ½ kg wołowiny
  • ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka)
  • 1 szt. duża marchew
  • 1 pietruszka,
  • 1 szt. cebula,
  • 1/4 szt. selera,
  • 5 szt. ziele angielskie,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa)
  • 1 szt. czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • Natka pietruszki

Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną wieprzowinę i znów gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. Mięso powinno być miękkie. Na ostatnie 15 minut dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę. Nic nie wyciągamy z garnka, wszystko razem studzimy (ja zostawiłam na całą noc pod przykryciem) i dopiero wtedy wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W płynie, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i  odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka  (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż odpada mycie keksówek) wkładamy masę mięsną i pieczemy w piekarniku 90 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w foremce. Pasztet możemy kroić w grubsze plastry i podać z konfiturą z czerwonych borówek lub wykorzystać jako zwykłe smarowidło do kanapek.

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

32 myśli nt. „Najlepszy pasztet wielkanocny

  1. Czy wątróbkę w pasztecie można zastąpić czymś innym? Wybitnie nie przepadam za podrobami i choć domyślam się że oprócz smaku wpływają też na konsystencję pasztetu to chętnie bym z nich zrezygnowała lub zastąpiła je np. grzybami. Czy taka próba ma jakieś szanse powodzenia? Nigdy nie robiłam żadnych domowych wędlin i trudno mi jest przewidzieć efekt takiej podmiany.

    • Ale wątróbka nie wpływa na smak pasztetu, tu pewnie bardziej chodzi o barierę psychologiczną, moje dziecko nigdy nie tknie wątróbki smażone, pieczone, czy duszonej, a pasztety, czy wątrobianki wcina ąż mu się uszy trzęsą.

      • To z pewnością bariera psychologiczna, w sklepowych pasztetach nie doszukuję się wątróbki bo wiem że jeśli ją znajdę to pasztetu nie zjem, choćby był najpyszniejszy na świecie. Boję się tylko że jak zrobię pasztet z wątróbką to zostanie dla reszty rodziny a ja się nie przełamię żeby spróbować bo choćby nie było czuć wątróbki to ja i tak ją gdzieś wywącham.

        Zaryzykuję i podzielę mięso na dwie części, jedną zrobię z wątróbką a drugą z grzybami i dam znać czy grzybowa wersja jest zjadliwa 🙂

  2. Pingback: Pasztety na Wielkanoc - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Już drugi rok piekę ten pasztet na Wielkanoc. Rodzina i znajomi żałują, że tylko raz w roku 😊 Do mielenia i mieszania masy używam blendera . Znacznie ułatwia pracę. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

  4. Bardzo smaczny.Jednym minusem jest to,że ziarna pieprzu i ziela nie za bardzo się zmieliły i było ich widać i czuć w pasztecie ale i tak był bardzo dobry i na pewno go powtórzę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.