Domowy pasztet pieczony

Lubicie domowy pasztet? My bardzo, więc proponuję mój przepis na pyszny pasztet domowy z mieszanki różnych gatunków mięsa wieprzowego i wątróbki drobiowej. Ten pasztet zawsze wychodzi. Domowy upieczony pasztet można podać na uroczystą kolację, albo na Wielkanoc, gdyż pasztety szczególnie wpisują się w tradycję polskiej Wielkanocy.

 Jak zrobić Domowy pasztet pieczony ?

domowy pasztet pieczonyDomowy pasztet pieczony

Składniki na bazę do pasztetu

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 3 szt. marchewki,
  • 30 dag wątróbki drobiowej,
  • 2 szt. cebula,
  • 1 szt. seler mały,
  • 5 szt. ziele angielskie,
  • 3 szt. liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli do gotowania,
  • 1 szt. czerstwa bułka
  • gałka muszkatałowa do smaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + do obsypania foremki z 1 łyżeczką tłuszczu
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól morska
  • 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki

Do garnka wkładamy wszystkie gatunki mięs, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele, liść laurowy, gotujemy pół godziny, po tym czasie dodajemy warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. w między czasie smażymy na oleju oczyszczoną z błon wątróbkę z cebulami. Wyciągamy mięso i marchewki, studzimy. W płynie rosole moczymy czerstwą bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę z cebulą, marchewki i przyprawy mielimy 2-3 razy maszynką do mielenia mięsa, dodajemy do masy odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką. Masa powinna mieć jednolitą strukturę. To jest podstawowa baza do robienia moich pasztetów.

Podłużną formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wkładamy część masy mięsnej i pieczemy w piekarniku 60 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.

Domowy pasztet pieczonydomowy pasztetdomowy pasztet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Domowy pasztet pieczony

  1. Pingback: Najlepszy pasztet wielkanocny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.