Kotlety z jajek i warzyw

Znacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Przepis jest na blogu. A kotlety z jajek i warzyw? Nie jedliście? To koniecznie zróbcie!

Kotlety z jajek i warzyw to bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie. Smaczne kotlety nie muszą być tylko z mięsa! Te kotlety jajeczno-warzywne to nasza kolejna propozycja na lekkie danie.
Polecam też nasze przepisy na:
kotlety ziemniaczane .
krokiety ziemniaczane ( Panzerotti  neapolitańskie),
kotlety np. z kalafiorem .

Ugotowane, obrane ze skorupek jajka i gotowane warzywa można zetrzeć na tarce, można posiekać nożem, można też jajka i warzywa zmielić..

Jak zrobić Kotlety z jajek i warzyw:
kotlety z jajek i warzywKotlety z jajek i warzyw

składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • ½ selera
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  •  olej do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, jajka, warzywa, cebulkę i namoczoną wcześniej i odciśniętą kajzerkę mielimy lub drobno szatkujemy. Masę jajeczno-warzywną mieszamy z surowym jajkiem, kaszką manną, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety z warzywami, albo z puree ziemniaczanym. Można podać do kotletów np. marchewkę zasmażaną z groszkiem.

Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Kotlety z jajek i warzyw

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kotlety z jajek i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.