Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie)

Przepis  na Panzerotti  neapolitańskie, czyli  krokiety ziemniaczane widziałam u Moniki.  Od razu wiedziałam, że krokiety przypadną do gustu całej mojej rodzinie, trochę je zmodyfikowałam po swojemu. Krokiety są naprawdę przepyszne – środek jest kremowy z wyczuwalną nutą sera i świeżej natki pietruszki, a panierka krokietów jest chrupiąca. Krokiety ziemniaczane przygotowuje się łatwo i dosyć szybko. Są dowodem na to, nie potrzeba wyszukanych składników, żeby obiad wszyscy zjedli ze smakiem. Do krokietów podałam dip przygotowany z jogurtu greckiego, majonezu i sosu piri piri.

Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013

Krokiety ziemniaczane

Składniki na ok. 22 szt. krokietów ziemniaczanych

1/2 kg ziemniaków

3  jajka

3/4 szklanki startego sera chedar

5 plastrów kiełbasy salami

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

sól i zmielony biały pieprz

natka pietruszki

bułka tarta

mąka pszenna

olej rzepakowy do  smażenia

PRZYGOTOWANIE
W garnku gotujemy w osolonej wodzie umyte i obrane ziemniaki. Kiedy ziemniaki są miękkie,  odlewamy wodę i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy starty ser i pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę salami i odstawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki łączymy z jajkiem,  1 łyżką mąki, natką pietruszki i gałką muszkatołową.
Dodajemy sól i biały pierz do smaku.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy widelcem 2 jajka, w drugim rozsypujemy bułkę tartą.
Z przygotowanej masy ziemniaczanej na blacie obsypanym mąką formujemy wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm i długości ok. 5 cm.

 Obtoczone w mące  krokiety / panzerotti najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.

Smażymy partiami na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z każdej strony panierka ładnie się zezłoci. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy krokiety na ciepło. Mogą być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek.
Krokiety ziemniaczane

”Warzywa_psiankowate_2013″

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie)

  1. W oryginalnym przepisie, środek stanowi kawałek mozzarelli, mieszkam w okolicy Neapolu od 20 lat i kuchnia neapolitańska bardzo mi smakuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *