Farfalle z bobem i chorizo

Polecam przygotować na obiad  lekkie, a jednocześnie pożywne danie z  makaronu farfalle. Do tego jest to ekspresowe danie. W tym samym czasie gotujemy makaron, bób i przygotowujemy resztę składników. Trzeba sobie ułatwiać prace w kuchni, to propozycja dla tych, którzy lubią jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni.

Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej:

Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami

Sałatka z farfalle i warzywami (light)

Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem

Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje i  jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny.

Moja kolejna propozycja to Farfalle z bobem i chorizo ze świeżym tymiankiem jest pyszne, zdrowe i kolorowe.

Farfalle z bobem

Składniki:

• 100 g chorizo

• 1 mała cebulka

• 1 pomidor

• 100 g  bobu

• 1 łyżka oliwy

• sól, pieprz do smaku

• świeży tymianek

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w paski chorizo. Dodajemy  blanszowany, obrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut,  dodajemy pokrojone w cząstki pomidory (bez nasion) , doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego!

SAM_7455

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Farfalle z bobem i chorizo

  1. Pingback: Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *