Sałatka z farfalle i warzywami (light)

Kolejna propozycja na lekką, kolorową sałatkę typu light.  Nazwa sałatki wskazuje na bogactwo składników i  smaków i zachęca do jej spróbowania. To makaronowa sałatka z farfalle, /kokardki! Przy okazji testowania nowego produktu firmy Kupiec, którego jeszcze nie ma na rynku, powstała pyszna, letnia makaronowa sałatka.
Makaron farfalle, z polska zwany kokardkami świetnie nadaje się do sałatek, gdyż ładnie się w nich prezentuje. Jest to jeden z moich ulubionych makaronów, przygotowany z semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej.  Ta sałatka to połączenie  jajka z lekko słodkimi warzywami z puszki (można wykorzystać mrożone warzywa) z ostrością  chilli z młynka, do tego lekki sos na bazie majonezu i jogurtu, oraz charakterystyczny smak koperku. Jest to wg mnie bardzo udane połączenie!
Wersja tak przygotowanej sałatki  to przepis jaki dopasowałam do wymagań lekkostrawnej diety, na którą mam zamiar przejść.
Polecam.
Sałatka z farfalle i warzywami i lekkim sosem majonezowym (light)
Sałatka z farfalle i warzywami
Składniki na 1 porcję:
  • garść makaronu farfalle/ kokardki
  • 3 łyżki mieszanki meksykańskiej (czerwona fasola, kukurydza, groszek, papryka, marchewka)
  • 1/2 łyżeczki majonezu Winiary
  • 1/2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • chili w młynku Kotanyi
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • świeży koperek
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą,  przekładamy na talerz. Ugotowane na twardo  jajko drobno siekamy, warzywa odcedzamy z zalewy  i dodajemy do makaronu. Koperek kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z sosem z jogurtu, majonezu i chili,  mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego.
SAM_7249SAM_7257SAM_7793
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *