Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Podaję Wam przepis na proste i szybkie danie z tego co zawsze jest pod ręką, z ziemniaków, które w kuchni polskiej mają wszelakie zastosowanie. Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.

Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1-2 jajka, 1 łyżkę masła, sól, trochę chili w młynku by dodać im ostrości (lub biały pieprz), jak kto lubi trochę świeżo startej gałki muszkatałowej i 2 łyżki bułki tartej do środka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy i formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju. Do kotletów ziemniaczanych  podałam sos grzybowy, z grzybów z naszych wielkopolskich lasów lub np. zwykłe jajka sadzone.

Niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti  neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym to późno letnie lub jesienne danie.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Przepis na sos grzybowy:

250 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki)

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżka sosu sojowego

biały pieprz

50 ml śmietany 36 %

Oczyszczone i umyte grzyby kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle wraz z pokrojoną cebulką, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Wlewamy sos sojowy, doprawiamy pieprzem, jeśli chcemy by sos był jaśniejszy to możemy dodać słodką śmietankę i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos podajemy z ciepłymi kotletami ziemniaczanymi.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Lubię takie proste domowe jedzenie a Twoje przedstawia się znakomicie 🙂
    Na pewno będę wpadać tu częściej…:-)
    A teraz nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się do las po grzyby i przygotować Twoje danie 🙂

    Pozdrawiam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.