Sos kurkowy

Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej.

A sos kurkowy, podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach.

My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do:

jajecznicy,

zupy,  czy też sosu kurkowego.

Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi.

Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej  cebuli, dodając posiekane  kurki, całość zagęszczając śmietanką  i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama.

Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową lub zasmażką z masła i mąki.

Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z dodatkiem serka mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą. Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki, a słyszę o nim już od roku chyba, wyspecjalizowała się w nim jej synowa, tak zachwalała dodatek prażonej gorczycy i serka mascarpone, że uległam.

Wczoraj nawet robiłyśmy test wzrokowy gorczycy, gdyż ostatnia jaką kupiła nie sprawdziła się, zbyt szybko przypaliła się na patelni i dodała nieprzyjemnej goryczki daniu.

Wyciągnęłam torebki gorczycy jakie miałam w domu, okazało się, że miałam białą i żółtą gorczycę, szukajcie więc białej gorczycy jak chcecie by sos kurkowy z prażoną gorczycą był smaczny.

Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny,

sos kurkowy

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %)
  • 2 łyżki gorczycy
  • 50 g masła
  • sól, biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy je na durszlaku, odciskamy nadmiar płynu.

Na suchej patelni prażymy białą gorczycę, aż poczujemy intensywny zapach i zacznie „wyskakiwać” z patelni podobnie jak to się dzieje podczas przygotowywania popcornu. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy 50 g masła, czekamy aż masło się roztopi.

Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu.

Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.

Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Doprawiamy sos solą i białym pieprzem (nie będzie widoczny) i gotujemy sos jeszcze przez chwilkę.

sos kurkowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Sos kurkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *