Marynowane ryby aromatyzowane

Bardzo lubię marynowane śledzie, często kupuję sobie 1 podwójny płat i robię z niego sałatki.

Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami.

Polecam sałatkę śledziową z morelami

Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna.

Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc  ryby ( filety z łososia i dorsza) w  aromatyzowanej przyprawami marynacie.

Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili.

Aby przygotować marynowane ryby aromatyzowane najlepiej wykorzystać filety rybne, które kroimy na małe kawałki.

Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości zmiękną podczas marynowania. Ryby przygotowujemy dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Natomiast plasterki białej cebuli oprócz ostrości dodają marynacie zapachu i barwy.

ryba marynowana

Solanka:

1/2 szklanka soli

3 szklanki wody

50 dag filetów rybnych pokrojonych na małe kawałki

do zalania 1/2 szklanki octu 10% + 1 szklanka wody

W szklanym naczyniu mieszamy solę i wodę, do której wkładamy kawałeczki ryb. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ryby wyjmujemy, płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do szklanego naczynia. Zalewamy ryby na 12 godzin octem 10% wymieszanym z wodą, potem odlewamy ocet, rybę płuczemy i znów układamy w słoiku.

 

Marynata:

1/2 szklanki cukru

1 cebula

1/2 szklanki wody

1 szklanka białego octu winnego

przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca)

2-3 goździki

1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego

1 papryczka chili

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy z octem winnym i wodą. Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Studzimy do ok. 80 stopni, ciepłą marynatą zalewamy kawałki ryby, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę papryczkę chili.

Kawałki ryby muszą być zanurzone całkowicie. Zamykamy słoik, rybę można jeść po upływie 5 dni. W ciągu tych 5 dni przynajmniej raz potrząsamy słoikiem z rybą w celu dobrego nasączenia kawałków ryby. Rybę możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 6 tygodni.

SAM_8606

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Marynowane ryby aromatyzowane

  1. Pingback: Śledzie w pikantnej salsie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Jedenastego września 2013. przepis ten został opublikowany, a komentarzy ni widu ni słychu. Nieprawdopodobne. Dlatego to takie niezwykłe dla mnie, ponieważ ten przepis jest odmienny – nie przewiduje wprzódy stosowania panierki i obsmażania filetów. Dzięki temu jest wyjątkowy i zasługuje na uwagę. Wyjąłem dwa czarniaki złowione tydzień temu, z zamrażalnika. Jutro uczynię z nich filety i skorzystam z jakże pysznego sposobu na ich przygotowanie w zalewie. Po zadanym w przepisie czasie, poinformuję o smakowitym (lub jedynie zadowalającym) wyniku.

      • Ryby wyszły super. Przepis ten jest bardzo dobry. Jedynie dla mojego smakowego widzimisię trochę za dużo octu – nieco za ostry. Co oczywiście nie umniejsza jego atrakcyjności. Jak ktoś woli mniej octu, to po prostu mniej doda. Ja, pozostałą po pierwszym obżarstwie (oficjalna nazwa: spróbowanie) zawartość słoja dodałem do śmietany z koperkiem i chilli. Receptura jest rozwojowa i pozwala na różne improwizacje. Smakowo – rewelacja. W tej chwili nastawiłem ponownie filety z czarniaków i makreli. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.