Grzybowa z grzankami

Zbieracie grzyby? My bardzo lubimy chodzić z Piotrem do lasu, zbieramy grzyby, a przy okazji mamy spacer. Kurek jest pełno w lesie. Prawdziwki i  podgrzybki zawsze suszymy suszarce do grzybów. Czy można sobie wyobrazić świąteczny stół bez potraw z grzybami?

Nie nie ma w tej chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby.

Zupa grzybowa z grzankami to pyszna, aromatyczna propozycja na późno letni i jesienny obiad.

Grzybowa z grzankami

Składniki:

250 g prawdziwków i podgrzybków

600 ml rosołu

1 łyżka masła

1 cebula

2 łyżki mleka

50 ml śmietany 36 %

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól i chili w młynku

1 bułka kajzerka

Przygotowanie:

Grzyby myjemy i kroimy w plastry, korzonki od prawdziwków w padeczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i chili (jak kto woli czarnym pieprzem). Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, uzupełniamy śmietaną i wlewamy do ciepłej zupy, pozostawiamy na ogniu, mieszamy i zagotowujemy.

Kajzerkę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.

Zupę grzybową podajemy z grzankami i natką pietruszki. Smacznego.

Grzybowa z grzankami

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Grzybowa z grzankami

  1. Pingback: Zupa kurkowa. Zupa z kurek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.