Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym

Gołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku,  zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker.  Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię.

Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.

W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym, który nie jada grzybów.

Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.

Gołąbki z kurkamiGołąbki z kurkami

 

SKŁADNIKI:

  • 20 dag kurek
  • 20 dag mięsa mielonego z szynki
  • 100 g ryż Parboiled Kupiec,
  • 1 cebula
  • 150 ml rosołu
  • kapusta: 6 liści kapusty
  • chili w młynku Kotanyi
  • sól  do smaku
  • 1łyżka oleju do smażenia

na sos:

  • 25 dag kurek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki śmietana 36 %
  • 50 g masła
  • sól, biały pieprz do smaku
  • 1 łyżka siekanego koperku, może być suszony

Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku.

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy 1 torebkę ryżu Parboiled, lubimy ten ryż gdyż nigdy się nie rozpada, nie idzie go przegotować. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i chili. Mieszamy kurki  z ryżem, oraz surowym mięsem mielonym, doprawiamy do smaku  pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy  z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowo-koperkowym, ale będą również smakować z sosem pomidorowym, czy też bez niczego.

SAM_8630

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym

  1. Pingback: Gołąbki z modrej kapusty - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.