Ser smażony z suszonymi pomidorami

Sery smażone można przygotować w formie naturalnej, bez dodatków oraz z dodatkami np. z kminkiem. Tym razem przygotowałam ser smażony z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dzięki temu dodatkowi ser uzyskał delikatnie czerwoną barwę  Przepis na ser smażony mam od mojej babci. W Wielkopolsce ser smażony uznany jest za produkt regionalny i prawie w każdym domu kiedyś się go przygotowywało. W moim domu ser smażony przygotowuje się regularnie, gdyż takie domowe sery smażone są doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry (to dla tych, którzy wytrzymają do następnego dnia) :)

Piotrek przygotowuje Serek topiony (domowy) topiąc go w kąpieli wodnej, ja jednak wolę swoją wersję sera smażonego na maśle.

Ser smażony z suszonymi pomidoramiSer smażony z suszonymi pomidorami

Składniki:

1/2 kg sera twarogowego tłustego
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli,
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Ja przygotowuję ser smażony w ciągu 2 dni dni. 1 dzień gliwieje rozdrobniony twaróg posypany sodą. Ja dodaję tylko 1 łyżeczkę na 1/2 kg sera. W lecie można to robić bez sody, gdyż wysoka temperatura powietrza powoduje naturalne gliwienie twarogu.

Twaróg rozkruszamy w misce, przesypuję solą i suszonymi pomidorami, posypujemy 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu. Ser musi zgliwieć, tzn. dojrzeć, uzyskać szklistą, lekko ciągnącą konsystencję.

Gdy twaróg zgliwieje można zabrać się za przygotowanie sera smażonego.

W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści dodajemy do niego zgliwiały twaróg i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając Cały czas podgrzewamy ser do całkowitego rozpuszczenia (nie może być grudek), ale nie możemy go zagotować. Konsystencja sera smażonego z suszonymi pomidorami powinna być gładka.

Gdy ser uzyska odpowiednią konsystencję, ściągamy go z ognia. Całość przelewamy do miseczek. Ser smażony można jeść od razu smarując nim chleb, lub schładzamy go w lodówce i wtedy kroimy go w plastry i układamy na chlebie z masłem.

Ser smażony z suszonymi pomidoramiSer smażony z suszonymi pomidorami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

15 myśli nt. „Ser smażony z suszonymi pomidorami

  1. zamiast smażyć bezpośrednio w garnku lepiej twaróg umieścić w misce i położyć na garnku z wodą,czyli gotować na parze,nie trzeba wtedy mieszać i szorować przypalonych garnków.

  2. Pingback: Serek topiony (domowy) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Witam, mam pytanie robię ten ser od dłuższego czasu tylko u mnie zawsze już po schłodzeniu ser ma konsystencję serka topionego, jest pyszny, ale trzeba go smarować. Teraz zobaczyłem, że w przepisie z kminkiem są dwa żółtka czy w tym przepisie są celowo pominięte?

    • Żółtko nie ma wpływu na konsystencję a na kolor sera. Polecam ser ciut dłużej smażyć i schłodzić potem w lodówce, powinien być bardziej zwarty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *