Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki)

Wiecie już, że już dawno łyknęłam bakcyl pieczenia domowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę.

Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu.
Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki.
A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego ten naturalny aromat pieczywa roznoszący się po kuchni , a nie sztuczny aromat rozpylany w sklepie!

Wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne bagietki pszenno-żytnie. Bagietki maja być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności wykonania, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta w tempie ekspresowym, a formuje się je z łatwością, rozciągając wałki ciasta przez skręcanie. A bagietki są tak smaczne, że nie mają czasu ostygnąć bo znikają również w ekspresowym tempie.  Im bagietki będą mieć bardziej nieregularny kształt, do tego obsypany mąką, tym bagietki będą piękniejsze. Bagietki nadają się zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do zup, gulaszy.

Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki)

Bagietki pszenno-żytniebagietki pszenno-żytnie

Składniki na 4 bagietki:
-250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta
-250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba)
-50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży
-250 ml ciepłego mleka
-100 ml  wody
-2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 płaskie łyżeczki cukru
– olej do posmarowania miski

Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże,  masło lub margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota.
Łączymy oba rodzaje mąki  i stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie.

Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. My lubimy większe bagietki tzn. grubsze i dłuższe.  Z podanych składników uformowałam 4 bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm.
Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijając go spiralnie, możemy je również ponacinać w kilku miejscach. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy je mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml  wody, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego!

SAM_8864SAM_8854

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

40 myśli nt. „Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki)

  1. Świetne bagietki! Racja, że domowe pieczywo nie umywa się do kupnego, sama piekę chlebki od ponad roku, jednak blisko mam też dwie piekarnie i nieraz zakupuje tam bułeczki 🙂

  2. Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu, ja robiłam już te bagietki wielokrotnie, tak smakują wszystkim w domu, robiłam również z tego ciasta bułki zawijane, też są bardzo smaczne.

  3. Pingback: Chleb z garnka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  4. Pingback: Smakowita pajda - rustykalne bagietki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  5. Czy można dodać zamiast drożdży świeżych drożdże instant, jak tak to w jakiej ilości? Mam jeszcze pytanie odnośnie mąki, czy można użyć mąkę żytnią chlebową razową?

  6. Aleksandra możesz dać całe opak. 7 g drożdży instant tylko wtedy wymieszaj je z mąką, a dopiero dodaj płyn. Mąką żytnia razowa jest cięższa wiec będzie też inna gęstość ciasta, to już nie będą to ekspresowe bagietki, gdyż wydłuży się czas wyrastania.

  7. Planuje upiec te bagietki ale troche mnie martwi to zwijanie ciasta w koperte. Przynam , ze troche tego nie rozumiem… mam rozwalkowac ciasto na prostokat i robic z niego koperte i znowu walkowac?

  8. Dzień dobry, na którym poziomie w piekarniku piecze Pani te bagietki? piekłam wczoraj w 230 stopniach C i po 15 min były już lekko spalone…. i czy ciasto ma być tak bardzo gęste? mój robot nie dawał sobie z nim rady..

    • Zawsze je piekę na środkowym poziomie, może termoobieg przez przypadek został włączony. Mój robot ma dużą moc więc sobie z ciastem drożdżowym świetnie radzi, ale ciasto nie jest ani zbyt luźne, ani za gęste.

  9. No właśnie piekłam na termoobiegu bo nie wiedziałam czy góra dół czy właśnie termoobieg Joje ciasto było bardzo gęste może dolać więcej wody lub mleka jak Pani myśli? Widocznie mam jakiś kiepski mikser(prezent ślubny;)

  10. Pingback: Pszenne ekspresowe bagietki rustykalne | Przepisy na ?

    • Ha! Juz widze ! Szkoda ze glupota nie boli ! 😀 byloby szybciej! Trzy razy juz pieklam w tym tygodniu te piekne bagietki bez tych 100ml wody i cos mi nie pasowalo… Jutro upieke tak jak ma byc i dam znac jak wyszlo.

      PS. Blog jest wspanialy.Bardzo mnie inspiruje i napedza do dzialania w kuchni!

  11. Witam.
    Bagietki bardzo dobre. Mam pytanie odnośnie mąki. Melvit do wypieku chleba jest mieszanką mąki żytniej, pszennej i suchego zakwasu. Jest też mieszanka z mąką razową. Której Pani używała? Zrobiłam bagietki na mące żyje typ 720. Wyszły dobrze, tylko za mało mi chyba wyrosły. Tlumączyłby to brak zakwasu.
    Pozdrawiam.
    A.

      • Biję się w piersi. Pomyliłam opakowania z mąką Gdańskich Młynów bodajże. Przepraszam za zamieszanie. Dzisiaj w Tesco znalazłam wszystkie potrzebne typy. Mają nawet mąkę chlebową pszenną typ 750. Pierwszy raz na taką trafiłam. Dziękuję za odpowiedź i gratuluję bardzo udanej strony. Pozdrawiam. A

  12. Bardzo chcialam podziekowac za ten przepis. Znalazlam go poltora miesiaca. Od kilku lat zamierzalam upiec chleb ale nie mialam odwagi. Bagietki nie wyszly mi pierwszy raz (mysle, ze zabilam drozdze zbyt cieplym mlekiem, teraz robie przepis tak samo ale zaczynam od zasypania drozdzy cukrem i pozostawienia ich na 15 minut, tak doradzila mi kolezanka) ale to co mialam i nie wyroslo i tak wrzucilam do piekarnika i maz stwierdzil, ze ma duzy potencjal. Sprobowalam jeszcze raz na drugi dzien i… oniemielismy jak sprobowalismy pierwszy kes. Bagietki sa wspaniale. Czasem dodam do nich czosnku, czy ziol, np oregano. Od tego czasu moja blokada chlebowa poscila i zrobilam juz zakwas (jeszcze chyba nie do konca mocny) upieklam dwa razy Chleb Wieloziarnisty i dwa razy Chleb na Zakwasie. To moje pieczenie jest jeszcze w powijakach, ale w koncu sprobowalam . Jeszcze raz dziekuje.

  13. Przepyszne bagietki. Piekłam je już w wielu wersjach. Z mąki pszennej, orkiszowej. Nawet z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obsypane mąką, ale także ziarnami. Są błyskawiczne i zawsze się udają. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

  14. Czy ktos wie ile tych swiezych drozdzy dac na… funty? Robie na oko, ale nigdy nie wiem ile wlasciwie. prestofreshgrocery.com/red-star-gluten-free-yeast-2oz.html – takie mamy opakowania, pisze: 2z (57g) czy mam dac to cale?

  15. Pingback: BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE | Cafe Babilon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.