Roladki z kurczaka z serem i pomidorami

Pieczone faszerowane piersi kurczaka, czyli roladki z kurczaka z serem rokpol i suszonymi pomidorami, natką pietruszki, świeżym i suszonym tymiankiem wszystkim smakowały. Roladki  z kurczaka były przygotowane specjalnie na wielkanocne śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie same przygotować na kolejne w kalendarzu świąteczne śniadanie, które wypada 3 maja, na Święto Konstytucji, gdyby nie liczyć natki pietruszki to farsz również wpisuje się kolorystycznie w to święto – czerwień pomidorów i biel sera, to przecież nasze barwy narodowe.

Roladki z kurczakaRoladki z kurczakaRoladki z kurczaka

A jak przygotować Roladki z kurczaka z serem i pomidorami ? Wystarczy dwie piersi kurczaka rozkroić, ale nie do końca, lekko rozbić tłuczkiem, założyć jedną na drugą aby tworzyły całość. Doprawić piersi z kurczaka solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, ułożyć na całej długości słupki sera rokpol, suszone pomidory w oliwie i sporo natki pietruszki, zwinąć ciasno, obłożyć listkami świeżego tymianku i ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami, aby nic nie wyciekło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i ułożyć rulonik z roladkami w piekarniku, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu rozwinąć i pozwolić mięsu odpocząć. Wstawić do lodówki, gdyż roladki były podawane jako wędlina, pokroić roladki na skos w 1 cm plastry. Roladki wyszły doskonałe w smaku, były kruche i aromatyczne. Polecam!

Polecam też Pikantne roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka)

Roladki schabowe faszerowane pastą miętową, szynką i serem

Roladki drobiowe z pietruszką i serem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *