Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka)

Kolejna propozycja na sałatkę, tym razem nietypowe połączenia. Do jej przygotowania wykorzystałam pierś z kurczaka, figi, roszponkę, pikantną pastę miętową, która wreszcie znalazła zastosowanie, ser lazur, oraz z pergamin z opakowania Pomysłu na …Papirus – soczysta pierś z kurczaka z papryką.

Postanowiłam zrobić z piersi roladkę faszerowaną pastą miętową, serem lazur i listkami roszponki. Tak usmażona roladka wyszła doskonała w smaku, do tego aromatyczna i pikantna.


Do przygotowania 1 porcji wykorzystałam:

– 1/2 piersi z kurczaka
-1 szt. pergaminu „Pomysł na …PAPIRUS” z papryką Winiary
– garść roszponki
– 1 świeża figa
– 2 słupki sera lazur
– garść roszponki i cienkie paski marchwi i białej kapusty
– majonez kanapkowy i sos włoski Winiary

Połówkę piersi z kurczaka dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienki płat, smarujemy łyżką pasty miętowej, układamy 2 słupki sera lazur, 3 sztuki roszponki, zwijamy ciasno i układamy na brzegu Papirusa, czyli pergaminu z przyprawami, zwijamy dokładnie. Rozgrzewamy patelnię i układamy rulonik na patelni, smażymy tylko po 1 minucie z 4 stron nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry.

Garść roszponki układamy na talerzu, układamy na niej plasterki roladek, między nimi układamy półplasterki świeżych fig, dekorujemy cienkimi paseczkami marchwi i białej kapusty, oraz kleksami majonezu kanapkowego i sosu włoskiego.

Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało, że sałatka z  jest pyszna! Polecam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.