Golonka gotowana ( z wody)

Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. 

Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.

Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj

Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra:

Golonka gotowana z wody

Składniki:

  • 1 duża  golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg)
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka
    1/2 mały seler
    kila ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    sól, pieprz,
    1 łyżka soli peklowej
    Przygotowanie:
    Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem.  Smacznego.

Golonka gotowana z wody

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Golonka gotowana ( z wody)

  1. Gotuję właśnie golonkę wg w/w przepisu mojemu facetowi 🙂
    I mam pytanie jak wykorzystać wywar – przyszło mi do głowy, żeby po wyjęciu golonki dorzucić ziemniaki i kaszę – będzie krupnik… może jakieś inne pomysły?

  2. Pingback: Golonka w kapuście z wolnowaru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.