Golonka gotowana to ulubione danie Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę w piwie. To danie : golonkę z wody, chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.
Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.
Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj
Ale odkąd mamy wolnowar , (nawet dwa) to duszoną golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze.
Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra:
Składniki:
1 duża golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 mały seler
kila ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz,
1 łyżka soli peklowej (opcjoanlnie) lub sól kamienna
Przygotowanie golonki gotowanej:
Można golonkę natrzeć solą peklową przd gotowaniem,zostawić na 24 godziny potem przepłukać. Można też wcale nie używać soli peklowej podczas gotowania. Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem. Smacznego.

Dobrze, że mój Mąż tego nie widzi, bo musiałabym lecieć do sklepu po golonkę 😀 Zgadza się, nie ma chyba faceta, który nie lubi golonki 🙂
Znam takiego i nie potrafię tego zrozumieć… Golonka jest pycha!
heh
właśnie się gotuje. mmmm
rrrrrr.
Haha u mnie też się właśnie gotują goloneczka😂😂
Owszem jest taki…mój mąż 🙂 Wstawiam właśnie golonkę dla siebie 🙂
Hętnie byn towarzyszył! Z budwaeiseremem szt. 2.*2
I duuuuuuużo musztardy! Tylko adresik poproszę!
Jak golonki to tylko z chrzanem 😀
Dlatego moja żona się cieszy, bo to ja robię golonkę. Właśnie na jutro dzieci się zapowiadają na golonkę tatusia.. 🍺
Kasiu moje słońce kocham cie za am post
własnie idę kupić,mąż będzie zadowolony jak wróci z roboty
witam znam ludzi ktorzy zjadaja tylko chude mieso z golonki a skore zostawiaja jak to jest glowna esencja smaku golonki xd dzieki za przepis Pozdrawiam
😄😄właśnie biorę się za golonko 😄
Golonka jest świetna
Gotuję właśnie golonkę wg w/w przepisu mojemu facetowi 🙂
I mam pytanie jak wykorzystać wywar – przyszło mi do głowy, żeby po wyjęciu golonki dorzucić ziemniaki i kaszę – będzie krupnik… może jakieś inne pomysły?
Oczywiście, że można ugotować jakąś zupkę, może być krupnik.
Można zrobić barszcz a zwłaszcza jak jest sylwester😀
Polecam zrobić galaretę ☺️
O wlasnie, ja tak robie, i nadmiar miesa zostaje w galarecie
swietny wywar na zurek
Ja robię galaretę albo zostawiam wywar w chłodnym miejscu do wystygnięcia,najlepiej do następnego dnia.Po czym zbieram z wierzchu smalec i mam wywar do np.grochówki,fasolowej inie tylko……..a smalec zjadam z pajdą chleba i kiszonym ogórem.MNIAM
Żur
Galaretę
Marchewka groszek możesz się pokusić na pierś z kury🤠 wrzucasz 40 min przed wyjeciem golonki z wywaru i powstaje galaretka wieprzowo drobiowa 😍😍
Pingback: Golonka w kapuście z wolnowaru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek polecam
Zawsze myslałem, że jak się gotuje mięso dla mięsa, to się zalewa wrzątkiem, a jak się gotuje na rosół, czy wywar to się zalewa zimną wodą, żeby soki oddało wodzie. Więc mamy tu przepis na wywar z golonki.
Tyle. ze golonka jest bardzo tlusta i czesci tego tluszcz wlasnie w gotowaniu od zimnego sie pozbywasz bo zamiast twardniec ladnie sie rozgotuje
Brawo !
Golona robiona w każdy sposób jest cudowna. Mniam mniam
Nic dodać, nic odjąć. Po prostu niebo w gębie!
Z wywaru można zrobić pyszną galaretę, wystarczy dodać trochę żelatyny 🙂
Jakby nie było, jest wyśmienite
Właśnie się dogotowuje
Najlepiej z wywaru zrobić zupę fasolową
A gdzie piwo w tej golona? Dziwna nazwa golonka w piwie ale bez niego
A gdzie w tytule jest mowa o piwie? Tytuł postu to Golonka gotowana z wody!
Wszyscy macie rację. Golonka jest fantastyczna, na każdy sposób. Uwielbiam ją. Choć w moim wieku już muszę o poziom cholesterolu dbać. Stanisław.
Grochówka lub fasolówka …niebo w gębie z wywaru
Zgadza się 😉 Może być grochówka, fasolowa, barszcz, żurektd, krupnik itd. 😉
Galacik
Ja jak gotuję golonkę to zawsze robię do niej puree grochowe. To chyba najbardziej pracochłonne w całym daniu. Ale bez tego ani rusz! I chrzan oczywiście.
Kapusta kiszona zasmażana jest dobra, ale puree grochowe miodzio.
Michał
Też robie puree z grochu z kapustą 😊
Hmm i po co ja tu wszedłem o 5 nad ranem…Golona się odmraża …będzie się działo 😀
Cierpisz na bezsenność, albo jesteś ranny ptaszek 🙂
zasmazana kapusta (kiszona ?) czyli jak?
Tak, kiszona np.. według tego przepisu http://straga.pl/dodatki-2/kapusta-kiszona-zasmazana/ lub tego http://straga.pl/dodatki-2/kapusta-zasmazana-kminkiem/
Sol peklowa nie powinna byc dodawana do gotowania, lepiej byloby dodac ja do marynaty i zostawic mieso na 24h. Do gotwania uzyc soli kamiennej
golonkę wrzucamy na wrzątek a nie do zimnej wody
Mój ma dziś urodziny i za życzył golonke na obiad.. Zrobię niech ma.. Od czasu można sobie pozwolić na coś innego..
Mój ma jutro, 60 – te😋🐷😋
Dostanie w/w goloneczkę.
i ja pędze do sklepu mając nadzieję,ze bedą mieli…
Wiecie keidy golonka jest najlepsza ? jak sie konczy
sól konserwuje jednoczesnie mocno spowalnia proces ugotowania golonki przez 1 godzine nie dawac soli golonka duzo szybciej sie ugotuje
Właśnie nastawiłem, będzie na jutro, bo ja gotuję golonkę bardzo długo na małej tęperatuże
Oj Kris, Kris wstyd.
tęperatuże – mistż
albo, miszcz !!!!!!!!!!!!!!!
I już się robi !!!!! Będzie LUX!!!!
Ja gotuję ale z obierkami z warzyw dla psa 😂
Wszystkie składniki ok oprócz tej soli peklowej. Przecież zawiwra azotyn sodu, który pchają prawie do wszystkiego. Ale żeby samemu to sobie aplikować?
I po co sól peklującą !Naturalnie.
dla różowego koloru
Dlatego moja żona się cieszy, bo to ja robię golonkę. Właśnie na jutro dzieci się zapowiadają na golonkę tatusia.. 🍺
witam znam ludzi ktorzy zjadaja tylko chude mieso z golonki a skore zostawiaja jak to jest glowna esencja smaku golonki xd dzieki za przepis Pozdrawiam
… a ja po ugotowaniu wkładam do piekarnika i polewam od czasu do czasu piwem i to jest dopiero golona…
Po ugotowaniu golonkę do kombiwaru , polać wywarem . Ustawić na 180 st.C i doprowadzić do chrupiącej skórki .
Cześć.
Golonkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy NIGDY ZIMNĄ WODĄ bo „wszystko dobre” przejdzie do wody. (Dla odmiany rosół gotujemy od zimnej wody, żeby wszystko dobre z kurczaka weszło do wody (wywaru).
Sorry że się wymądrzam ale żyję 45 lat i od roku o tym wiem – wiem wstyd mi.
Pozdrawiam Robert
Po to daję do zimnej, żeby właśnie przeszło i na tym potem pyszna zupa. Koniecznie bez soli peklującej. Na wrzątek to można dać po bawarsku i zapeklowaną, bo zupa by z tego za zdrowa nie wyszła i słona…wiem bo sam kiedyś tak zrobiłem 😛
Mniam, mniam, mniam czy może byc cos lepszego? Wole golonkę od seksu.