Golonka po bawarsku z warzywami

Polecam ulubione dane Piotra – przepis na golonkę po bawarsku, czyli Golonkę duszoną w piwie z warzywami. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.

Nazwa dania wywodzi się z Niemiec,  Bawarczycy, stworzyli swoją kuchnię piwną i dodawali piwo prawie do wszystkiego. Trzeba jednak piwo stosować z umiarem, aby duża jego ilość nie zabiła smaku innych składników dania.

Ostatnio przygotowywałam pyszny gulasz piwny, przepis znajdziecie tutaj

Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, czyli Golonkę duszoną w piwie:

Golonka po bawarsku z warzywami

SKŁADNIKI:

  • 4 małe golonki ok. 1,5-2 kg
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprzu młotkowany z kolendrą
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 papryczka chili
  • włoszczyzna: 4 marchewki i 1/2 dużego selera i 1 pietruszka
  • marynata: 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka papryki, chili, 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżka sosu Lutenica (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
  • 500 ml piwa jasnego
  • PRZYGOTOWANIE:Golonki myjemy, osuszamy. Nacieramy każdą golonkę solą i pieprzem, a następnie marynatą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Golonki układamy na rozgrzanej głębokiej patelni i podsmażamy z każdej strony. Podlewamy wrzącą wodą i dusimy 1 godzinę . Podczas duszenia odwracamy golonki i polewamy je wytwarzającym się sosem. Jeśli sosu jest zbyt mało, możemy dolać trochę wrzącej wody. Po godzinie pieczenia dodajemy poszatkowane na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa, ja to robię mechanicznie za pomocą robota Kenwood, 1 papryczkę chili. Polewamy golonki piwem, dusimy kolejną godzinę aż zredukuje się płyn tworząc gęstą i aromatyczną mieszankę z warzyw. Wykładamy golonki na talerze obkładając je duszonymi warzywami. Do golonki obowiązkowa jest musztarda i zimne piwo.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Golonka po bawarsku z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *