Golonka gotowana ( z wody)

Golonka gotowana to ulubione danie Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę w piwie. To danie : golonkę z wody, chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.

Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.

Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj
Ale odkąd mamy wolnowar , (nawet dwa) to duszoną golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze.

Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra:

Golonka gotowana z wody
Składniki:
1 duża  golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 mały seler
kila ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz,
1 łyżka soli peklowej (opcjoanlnie)  lub sól kamienna
Przygotowanie golonki gotowanej:
Można golonkę natrzeć solą peklową przd gotowaniem,zostawić na 24 godziny potem przepłukać. Można też wcale nie używać soli peklowej podczas gotowania. Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem.  Smacznego.

Golonka gotowana z wody

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

70 myśli nt. „Golonka gotowana ( z wody)

  1. Gotuję właśnie golonkę wg w/w przepisu mojemu facetowi 🙂
    I mam pytanie jak wykorzystać wywar – przyszło mi do głowy, żeby po wyjęciu golonki dorzucić ziemniaki i kaszę – będzie krupnik… może jakieś inne pomysły?

  2. Pingback: Golonka w kapuście z wolnowaru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Zawsze myslałem, że jak się gotuje mięso dla mięsa, to się zalewa wrzątkiem, a jak się gotuje na rosół, czy wywar to się zalewa zimną wodą, żeby soki oddało wodzie. Więc mamy tu przepis na wywar z golonki.

  4. Wszyscy macie rację. Golonka jest fantastyczna, na każdy sposób. Uwielbiam ją. Choć w moim wieku już muszę o poziom cholesterolu dbać. Stanisław.

  5. Ja jak gotuję golonkę to zawsze robię do niej puree grochowe. To chyba najbardziej pracochłonne w całym daniu. Ale bez tego ani rusz! I chrzan oczywiście.
    Kapusta kiszona zasmażana jest dobra, ale puree grochowe miodzio.
    Michał

  6. Sol peklowa nie powinna byc dodawana do gotowania, lepiej byloby dodac ja do marynaty i zostawic mieso na 24h. Do gotwania uzyc soli kamiennej

  7. sól konserwuje jednoczesnie mocno spowalnia proces ugotowania golonki przez 1 godzine nie dawac soli golonka duzo szybciej sie ugotuje

  8. Wszystkie składniki ok oprócz tej soli peklowej. Przecież zawiwra azotyn sodu, który pchają prawie do wszystkiego. Ale żeby samemu to sobie aplikować?

  9. Dlatego moja żona się cieszy, bo to ja robię golonkę. Właśnie na jutro dzieci się zapowiadają na golonkę tatusia.. 🍺

  10. witam znam ludzi ktorzy zjadaja tylko chude mieso z golonki a skore zostawiaja jak to jest glowna esencja smaku golonki xd dzieki za przepis Pozdrawiam

  11. Cześć.
    Golonkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy NIGDY ZIMNĄ WODĄ bo „wszystko dobre” przejdzie do wody. (Dla odmiany rosół gotujemy od zimnej wody, żeby wszystko dobre z kurczaka weszło do wody (wywaru).
    Sorry że się wymądrzam ale żyję 45 lat i od roku o tym wiem – wiem wstyd mi.
    Pozdrawiam Robert

    • Po to daję do zimnej, żeby właśnie przeszło i na tym potem pyszna zupa. Koniecznie bez soli peklującej. Na wrzątek to można dać po bawarsku i zapeklowaną, bo zupa by z tego za zdrowa nie wyszła i słona…wiem bo sam kiedyś tak zrobiłem 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *