Golonka gotowana ( z wody)

Golonka gotowana to ulubione danie Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.

Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.

Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj

Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra:

Golonka gotowana z wody
Składniki:
1 duża  golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 mały seler
kila ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz,
1 łyżka soli peklowej
Przygotowanie:
Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem.  Smacznego.

Golonka gotowana z wody

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

31 myśli nt. „Golonka gotowana ( z wody)

  1. Gotuję właśnie golonkę wg w/w przepisu mojemu facetowi 🙂
    I mam pytanie jak wykorzystać wywar – przyszło mi do głowy, żeby po wyjęciu golonki dorzucić ziemniaki i kaszę – będzie krupnik… może jakieś inne pomysły?

  2. Pingback: Golonka w kapuście z wolnowaru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Zawsze myslałem, że jak się gotuje mięso dla mięsa, to się zalewa wrzątkiem, a jak się gotuje na rosół, czy wywar to się zalewa zimną wodą, żeby soki oddało wodzie. Więc mamy tu przepis na wywar z golonki.

    • Tyle. ze golonka jest bardzo tlusta i czesci tego tluszcz wlasnie w gotowaniu od zimnego sie pozbywasz bo zamiast twardniec ladnie sie rozgotuje

  4. Wszyscy macie rację. Golonka jest fantastyczna, na każdy sposób. Uwielbiam ją. Choć w moim wieku już muszę o poziom cholesterolu dbać. Stanisław.

  5. Ja jak gotuję golonkę to zawsze robię do niej puree grochowe. To chyba najbardziej pracochłonne w całym daniu. Ale bez tego ani rusz! I chrzan oczywiście.
    Kapusta kiszona zasmażana jest dobra, ale puree grochowe miodzio.
    Michał

  6. Sol peklowa nie powinna byc dodawana do gotowania, lepiej byloby dodac ja do marynaty i zostawic mieso na 24h. Do gotwania uzyc soli kamiennej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.